«Οι "Λευκές Εβδομάδες" δεν μπορούν να κρύψουν τα μαύρα χάλια του σχολείου και της ζωής μαθητών - εκπαιδευτικών και γονιών», τονίζουν στις ανακοινώσεις τους Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης και των μεγαλοξενοδόχων για την καθιέρωση χειμερινών σχολικών διακοπών με κλείσιμο των σχολείων κάποιες ημέρες μέσα στο Μάρτη.
Σε ανακοίνωσή της η ΑΣΓΜΕ σημειώνει: «Άφωνοι μείναμε όλοι
...όσοι μετράμε τις ώρες που έχουν χαθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών,
...όσοι ζήσαμε τις έντονες συζητήσεις περί κάλυψης των μαθημάτων που χάνονταν από τις καταλήψεις των παιδιών και τις απειλές περί απώλειας περιπάτων, εκδρομών κ.λπ,
...όσοι έχουμε κατά καιρούς ακούσει τους λιβέλους εναντίον των εκπαιδευτικών που απεργούν γιατί χάνονται ώρες μαθημάτων, αλλά και διασπάται η συνέχεια και η ροή της μάθησης,
…όσοι μετράμε τα κενά στα ΕΠΑΛ και την ακύρωση όλων όσων ονειρεύτηκαν τα παιδιά μας!
Ακούγοντας ότι φέτος θα μείνουν κλειστά τα σχολεία από Τρίτη 4 Μαρτίου έως και Παρασκευή 7 Μαρτίου, αμέσως μετά το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας ώστε να διαμορφωθεί ένα 10ήμερο (01/03 έως 09/03) για να μπορέσουνε οι οικογένειες να πάμε χειμερινές διακοπές!!!!!
Οι μεγαλοξενοδόχοι που έχουν ρίξει, χρόνια τώρα, τα βέλη τους στους μαθητές - πελάτες πρότειναν το κλείσιμο των σχολείων για να πάνε οι οικογένειες χειμερινές διακοπές και γι’ αυτό προσφέρουν και μειωμένες τιμές! Είναι οι ίδιοι που επιβάλλουν εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα στις επιχειρήσεις τους και αυξάνουν τα κέρδη τους εν μέσω κρίσης.
Το Υπουργείο Παιδείας -γνωστός αρωγός κάθε μεγαλοεπιχειρηματία- βρήκε και λύση για τις μέρες που θα χαθούν. Θα καλυφθούν είτε με κατάργηση των περιπάτων των σχολείων είτε με παράταση του σχολικού έτους... Όλα αυτά με ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑ …! Το συζητούνε "σοβαρά" λέει το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Τουρισμού.
Και έτσι όλοι "Χαρούμενοι" θα νιώσουμε Ευρωπαίοι ...για άλλη μια φορά!
Τελικά η κάθε λαϊκή οικογένεια μπορεί να δει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι το "νέο" σχολείο δεν δουλεύει για τη μόρφωση των παιδιών μας, αλλά για το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Θυμίζουμε (σε όσους η ζωή τους επιτρέπει να το ξεχνούν…)
  • ότι φέτος ιδίως χάθηκαν πολλές δεκάδες χιλιάδες ώρες διδασκαλίας από τα κενά εκπαιδευτικών
  • ότι η ανεργία χτυπάει κόκκινο και το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας έχει μειωθεί πάνω από το 40% με αποτέλεσμα να κοιτούν τις διακοπές με τα κιάλια!
  • ότι αυτή την στιγμή τα περισσότερα παιδιά δεν πάνε ούτε στις σχολικές εκδρομές
  • ότι τα περισσότερα σπίτια είναι παγωμένα
  • ότι τα παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία, παλιές ασθένειες επανέρχονται και γονείς αυτοκτονούν μπροστά στα οικονομικά χρέη».
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Mεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», αναφέρει: «Αποτελεί καθαρή ομολογία της κυβέρνησης και των "παπαγάλων" της στη διοίκηση της εκπαίδευσης ότι είναι συνειδητοί υπάλληλοι της πλουτοκρατίας:
Ομολογούν ότι τα αιτήματα των φορέων της εκπαίδευσης (εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών) και οι ανάγκες των σχολείων οδεύουν μονίμως στα καλάθια των αχρήστων των διάφορων υπηρεσιών (υπουργεία, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κλπ.). Αλλά τα "αιτήματα της αγοράς" έχουν τον πρώτο ρόλο, ακόμα και στα θέματα της λειτουργίας του σχολείου. Η "Λευκή Βδομάδα" δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Οι επιθυμίες των ξενοδόχων και οι ανάγκες τους για αύξηση των κερδών τους, θεωρήθηκαν από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ως "αναγκαιότητα" στην οποία "οφείλει" να προσαρμοστεί και η σχολική πραγματικότητα.
Ομολογούν ότι οι "χαμένες διδακτικές ώρες" και η "μείωση της σχολικής χρονιάς" συνεχίζουν να γίνονται σαν αποτέλεσμα αιτημάτων των ξενοδόχων (όπως και τον καιρό του Αρσένη που μειώθηκε ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ η χρονιά κατά ένα μήνα).
Να το σκεφτούν αυτό όσοι (κυρίως δημοσιογράφοι) τα ξεχνούν όλα αυτά, καθώς και τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, προκαλώντας χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες. Και μιλούν μόνο για "ώρες που χάνονται από τις καταλήψεις των μαθητών ή τις απεργίες ή τις άλλες δραστηριότητες του κινήματος των εκπαιδευτικών".
Ομολογούν ότι οι εκδρομές αυτού του είδους "αποτελούν μια ακόμα μπίζνα". Μια μπίζνα που καλούνται να την προωθήσουν οι εκπαιδευτικοί (στα Λύκεια και οι μαθητές) ως "πλασιέδες" των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτορείων. (Γι' αυτό κιόλας παρουσιάζουν στην προπαγάνδα τους το πρόγραμμα αυτό και σαν ένα "δωράκι" προς τους εκπαιδευτικούς. "Δώρο" όμως …που επιστρέφεται στον αποστολέα).
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Κώστα Λεβέντη, "Στις 4 με 7 Μαρτίου 2014 θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, για να μπορούν οι οικογένειες να εκδράμουν σε ορεινούς προορισμούς και να απολαύσουν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον των βουνών μας και τα χιονισμένα τοπία του". Οι ξενοδόχοι - με την άδεια του υπουργείου - επιχειρούν να κανονίζουν το πρόγραμμα του σχολείου, τη διάρκεια της χρονιάς, το χρόνο των διακοπών. Στην πρότασή τους μάλιστα λένε και ότι "σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, τούτες κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων (…) είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς".
Ξεχνούν ότι στις μέρες μας ολοένα και περισσότεροι μαθητές μας δεν παίρνουν μέρος στις σχολικές εκδρομές ή στις επισκέψεις και άλλες δραστηριότητες, εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τα εισιτήρια, ακόμα και για τα πούλμαν. Νομίζουν οι "επιχειρηματίες" ότι αν μας "υποχρεώσουν" …να ψωνίζουμε, τότε εμείς μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τους. Ξεχνούν όμως ότι αυτοί οι ίδιοι και οι όμοιοί τους κεφαλαιοκράτες μάς πήραν όλη την αγοραστική μας δύναμη (πρόσφατη είναι η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης  των ξενοδόχων με την Ομοσπονδία των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που έγινε δεκτή με διθυράμβους από τον Σαμαρά). Ξεχνούν ότι οι άνεργοι και οι φτωχοί γονείς των μαθητών μας δεν μπορούν να πάνε εκδρομές, ούτε μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους για …σκι.
Ομολογούν ότι το κράτος και το υπουργείο φροντίζουν γι' αυτούς που θέλουν να κάνουν σκι και δεν μπορούν, γιατί …τα παιδιά έχουν σχολείο. Αλλά δεν έχουν καμιά απολύτως έννοια γι' αυτούς που πεθαίνουν απ' την πείνα, που υποσιτίζονται, που καίγονται απ' τα μαγκάλια, που πεθαίνουν έξω απ' τα νοσοκομεία, που κοιμούνται στα χαρτόκουτα. Άλλωστε η ιδεολογία του σχολείου, του κράτους και της κοινωνίας που ζούμε είναι αυτή: "Όποιος μπορεί". Η κοινωνία των ευκαιριών, αλλά όχι των δικαιωμάτων.
Ομολογούν ότι το κράτος και το υπουργείο φροντίζουν όχι για να έχουν τα σχολεία δασκάλους, χαρτί, βιβλία, πετρέλαιο κλπ., αλλά για να πάρουν οι ξενοδόχοι όσο περισσότερα λεφτά μπορούν ακόμα κι απ' τα παιδιά. Γιατί όχι; Ακόμα και το "μάθημα" της Ευέλικτης Ζώνης γίνεται πια με …εισιτήριο και μέσα στο σχολείο (π.χ. Βριλήσσια).
Το Νέο Σχολείο της αγοράς είναι εδώ κι είναι ολόκληρο μια μπίζνα. Απ' το πρόγραμμά του, απ' τα προγράμματα και τα project, απ' την ευέλικτη ζώνη του, απ' τις εκδρομές του, μέχρι τις εργασιακές του σχέσεις και μέχρι το περιεχόμενο των βιβλίων και των μαθημάτων.
Θέλουμε να πούμε προς κάθε πλευρά ότι
Και τον τουρισμό (όπως κι όλα τα άλλα θέματα της ζωής μας) τον "συζητάμε" και τον απαιτούμε σαν ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, αλλά ποτέ με κριτήριο την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών.
Τις διακοπές των μαθητών μας τις καθορίζουν ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ και όχι οι προτεραιότητες του κέρδους των ξενοδόχων».
Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης τονίζει: «Κυβέρνηση – κεφάλαιο και ΕΕ που οικοδομούν το νέο σχολείο της αγοράς, που γενικεύουν τον ανταγωνισμό και φροντίζουν οι μαθητές από το Δημοτικό κιόλας να μην έχουν ώρα ανάπαυλας και ξεκούρασης, τρέχοντας από φροντιστήριο σε φροντιστήριο, δήθεν νοιάζονται για τις διακοπές των παιδιών. Το υπουργείο Παιδείας χρόνια φροντίζει να αφυδατώνει το όποιο παιδαγωγικό - εκπαιδευτικό περιεχόμενο των εκδρομών (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι ιστορικής μνήμης, περιοχές φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος κλπ.), πολλαπλασιάζοντάς τες στη διάρκεια της σχολικής ζωής και συνδέοντάς τες με κάθε λογής ευρωπαϊκά προγράμματα.
Πρόσφατη είναι η δημοσίευση ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο σε όποια σχολεία υπήρξε μαθητική κατάληψη πάνω από 3 μέρες πρέπει να κάνουν μάθημα το Πάσχα και το καλοκαίρι. Εκείνοι που στερούν ακόμη χιλιάδες ώρες διδασκαλίας καμώνονται ότι πονάνε μη μείνουν πίσω στην ύλη οι μαθητές!!! Άλλωστε σε κάθε κινητοποίηση εκπαιδευτικών ή μαθητών οι ίδιοι, με όπλο τα φίλια ΜΜΕ, ξεσπαθώνουν για τις χαμένες ώρες. 
Τώρα μας λένε πόσο όμορφο είναι να πάνε διακοπές οι μαθητές. Στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας που έχουν στερήσει το ψωμί μιλάνε για σκι σε σαλέ και για snowball!!! Κρύβουν ότι όχι την πενθήμερη εκδρομή της Γ΄ Λυκείου αλλά ούτε και σχολικούς περιπάτους δεν μπορούν να ακολουθήσουν κάποια παιδιά, λόγω κόστους.
 Αποκαλύπτεται ότι ρυθμίζουν το χρόνο διακοπών και παρατάσεων του σχολικού έτους όχι με κριτήρια παιδαγωγικά, αλλά με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου. Κάνουν οφθαλμοφανές τη σύνδεση του σχολείου με την εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής οικονομίας που το καθορίζει, ακόμη και στην πιο συγκαλυμμένη πλευρά του.
Οι μαθητές έχουν ανάγκη από ένα άλλο σχολείο που θα υπηρετεί μια οικονομία που δεν θα κινείται από το ατομικό κέρδος, αλλά από την προσπάθεια για λαϊκή ευημερία. Σε αυτό το σχολείο οι εκδρομές θα αποτελούν στοιχείο της γνωριμίας των μαθητών με τον φυσικό κόσμο και την κοινωνία και μέρος της προσπάθειας ερμηνείας τους. Σήμερα, δίπλα σε αυτό το όραμα, πρέπει με όρους μαζικού κινήματος να χτυπηθεί αλύπητα η αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης - μονοπωλίων.
 Να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών (μεταφορές, πρόσθετη και ενισχυτική διδασκαλία, ρεύμα, εξώσεις, σίτιση κλπ.). Κάθε παιδί να μπορεί να πάρει μέρος σε σχολικούς περιπάτους και εκδρομές που απαιτούν μετακίνηση με μισθωμένα οχήματα. Κι αυτό σημαίνει κάλυψη του κόστους από το κράτος. Να σταματήσουν οι τιμωρητικές παρατάσεις του σχολικού έτους και οι παραβιάσεις των διακοπών των μαθητών. Να μπει τέλος στην εντατικοποίηση της σχολικής ζωής. Μόνο με αγώνα ταξικό μπορεί να είναι λευκό κι όχι μαύρο το μέλλον μας».