Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου Κρήτης, μέλους της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη)





                                          ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης που μαζευτήκαμε στις 23 Γενάρη 2014 στο Ηράκλειο  με την συμμετοχή και του Προέδρου της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε. συναγωνιστή Σταύρου Τάσσου, καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προσπάθεια απόρριψης των χημικών της Συρίας στην περιοχή μας.
Μετά την απροκάλυπτη επέμβαση τους με την υποστήριξη των «αντικαθεστωτικών» και τον διαμελισμό της χώρας, τώρα προσθέτουν ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος των χωρών της περιοχής μας με το επιχειρούμενο περιβαλλοντολογικό έγκλημα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
·        Την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι επεμβάσεις.
·        Να κλείσει ΤΩΡΑ η Βάση της Σούδας κι όλες οι άλλες στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
·        Να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα που συμμετέχουν σε στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.


ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΡΕΘΥΜΝΗΣ, ΛΑΣΙΘΙΟΥ

                                         24 Ιανουάριου 2014                        

Κάτω τα χέρια από το ΠΑΜΕ


Τη συνέχιση της απόπειρας καταστολής και ποινικοποίησης των εργατικών και λαϊκών αγώνων από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς εκπροσώπους της πλουτοκρατίας, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Νέο κρούσμα η αξιοποίηση της γνωστής μήνυσης του κόμματος «Δράση» του βιομήχανου Στ. Μάνου σε βάρος του ΠΑΜΕ.
Αναλυτικά το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
Η κυβέρνηση μαζί με μηχανισμούς του κράτους και της δικαιοσύνης, συνεχίζουν και κλιμακώνουν την απόπειρα καταστολής και ποινικοποίησης των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Αποδεικνύεται καθημερινά ποια είναι η ουσία του δόγματος «νόμος και τάξη» και πού σκοπεύει η γνωστή θεωρία των «δύο άκρων».

Στα πλαίσια αυτά, συνεχίζεται η αξιοποίηση της γνωστής μήνυσης του κόμματος «Δράση» του βιομήχανου Στ. Μάνου σε βάρος του ΠΑΜΕ, επειδή στέκεται στην πρωτοπορία των εργατικών-λαϊκών αγώνων. Σε αυτήν κατηγορείται το ΠΑΜΕ ως «ένοχο» για μια σειρά πανελλαδικές κινητοποιήσεις εργαζόμενων και άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η κινητοποίηση εργαζόμενων και κατοίκων στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης το Μάρτη του 2010, ενάντια στη ληστρική επιβολή διοδίων.

Ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τη γραμμή της μήνυσης Μάνου, ο αντεισαγγελέας Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, αντί να θέσει την υπόθεση στο αρχείο, αφού δεν είχε προκύψει ο,τιδήποτε «αξιόποινο» στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, ψάχνει στην Αθήνα τον «ηθικό αυτουργό» της κινητοποίησης. 
Φτάνει μάλιστα στο σημείο να καλεί ως «ύποπτο» τον εκπρόσωπο της ιδιοκτήτριας του κτιρίου που στεγάζεται το ΠΑΜΕ στην Αθήνα, καλώντας τον να δώσει κατάθεση στο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Ασφάλειας Αττικής, στο οποίο έχουν αναθέσει τη δίωξη κάθε λαϊκής κινητοποίησης. Πρόκειται για μεθόδευση εντελώς αστήρικτη και εξωφρενική, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση ακόμη και με τη δική τους «νομιμότητα» που ο κύριος εισαγγελέας υπηρετεί.
Το Π.Α.ΜΕ. είναι ένα πλατύ και ανοιχτό στους αγώνες μέτωπο ταξικών συνδικάτων, ομοσπονδιών, επιτροπών αγώνα, ζωντανών δυνάμεων των εργατών στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, που στηρίζει και δεν υποκινεί τους αγώνες που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα αποφασίζουν, μέσα από τις δικές τους μαζικές, συλλογικές διαδικασίες.

Το ΠΑΜΕ δηλώνει για άλλη μια φορά προς κάθε κατεύθυνση, ότι κανένας εκφοβισμός, κανένας εκβιασμός, καμία δίωξη, δεν πρόκειται να το οδηγήσουν να υποστείλει τη σημαία του δίκαιου αγώνα της εργατικής τάξης. Θα συνεχίσει ανυποχώρητα την πάλη για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέχρι να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν, που σήμερα τον κλέβει η τάξη που εκπροσωπεί ο Μάνος.

Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν μαζικά στα ταξικά συνδικάτα, να αποκρούσουν την κυβερνητική και κρατική καταστολή και αυταρχισμό, να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 2014

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 10 01 2014 by Brandi Perez

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται τα νοικοκυριά


Την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι από τη βάρβαρη πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, κεφαλαίου και ΕΕ, επιβεβαιώνει έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με αυτή:
  • Το 40,2% των νοικοκυριών, δηλαδή 1,4 εκ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Από αυτούς λιγότεροι από 200.000 δηλαδή μόνο το 9,8% λαμβάνει επίδομα ανεργίας.
  • Το 44,3% του πληθυσμού έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.
  • 1 στα 10 νοικοκυριά αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία για αντεπεξέλθουν.
  • 1 στα 3 νοικοκυριά βρίσκεται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τα δάνεια κλπ., λόγω αδυναμίας.
  • Το 34,8% των νοικοκυριών καθυστερεί τις οφειλές για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, ενώ το 41,7% δήλωσε ότι δε διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων
  • 1 στα 3 νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του εξ αιτίας τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων).
Δραματικές εμφανίζονται οι περικοπές στην κατανάλωση λόγω της μείωσης των μισθών.
  • Το 63,7% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής.
  • Το 90,3% περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση.
  • Περίπου το 90% έχει περιορίσει τις εξόδους σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, σινεμά.
  • Άνω του 75% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες για θέρμανση και μετακινήσεις.
Τα στοιχεία αυτά του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ είναι χαρακτηριστικά ωστόσο η ίδια η πλειοψηφία στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας έχει ευθύνες καθώς όλα αυτά τα χρόνια ανελλιπώς πήρε μέρος στους διάφορους «κοινωνικούς διαλόγους, έκανε σημαία την «ανταγωνιστικότητα» - «επιχειρηματικότητα» - «καινοτομία» κλπ., προώθησε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και το ρίξιμο της τιμής της εργατικής δύναμης, στο όνομα του «χτυπήματος της ανεργίας».
Άφησε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, έρμαια στην κυβερνητική προπαγάνδα του: «μαζί τα φάγαμε» - «κλέφτες και φοροφυγάδες» - «εσείς ευθύνεστε για τη χρεοκοπία της χώρας». Αρνήθηκε να μιλήσει ανοιχτά για την κρίση, τις αιτίες της και τους υπαίτιους.
Αναλώθηκε στη διατύπωση διαχειριστικών «προτάσεων και αιτημάτων» που θα έκαναν τον ακολουθούμενο δρόμο ανάπτυξης «καλύτερο, δικαιότερο, πιο ανταποδοτικό». Άφησε τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στη γωνία. Συνέχισε την επιζήμια τακτική των «επαφών» και «διαβουλεύσεων».

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ








Το Αγωνιστικό – Αντιμονοπωλιακό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, μικρών Εμπόρων δηλώνει την υποστήριξη του, στον Αγώνα που ξεκινάνε οι μικρομεσαίοι αγρότες και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους.

Η πολιτική της κυβέρνησης η οποία εφαρμόζει την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους ξεκληρίζει από τη γη τους.

Με τα φορολογικά μέτρα, το υψηλό κόστος καλλιέργειας (πετρέλαιο, λιπάσματα, μηχανήματα) και την πληθώρα των εισαγόμενων αγροτικών  - κτηνοτροφικών προϊόντων  τους αναγκάζει είτε να εγκαταλείπουν  μαζικά τα χωριά τους, είτε να μετατρέπονται σε φτηνούς εργάτες γης, στους νέους σύγχρονους τσιφλικάδες που δημιουργεί η ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική

Τα εξοντωτικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ, υλοποιούν τις επιταγές και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και μονοπωλίων στόχο έχουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

Με τον κοινό Αγώνα μας παλεύουμε ενάντια:
  • Στην άγρια φορολογία και τα χαράτσια που επιβάλλουν σε αγρότες και αυτοαπασχολούμενους
  • Στις δικαστικές διώξεις και κατασχέσεις για χρέη σε Δημόσιο και Τράπεζες.
  • Στις μειώσεις των συντάξεων και στην περικοπή των παροχών Υγείας-πρόνοιας.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα να δώσουν Αγωνιστικό παρών στις Αγροτικές κινητοποιήσεις και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.
Η αγροτική παραγωγή είναι στρατηγικής σημασίας για τον τόπο, για να έχει ο λαός φθηνά και υγιεινά προϊόντα.
Μόνο με την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια και να ανατρέψουμε την πολιτική που μας εξοντώνει.


Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ για την απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων


Την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την πώληση των φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει:

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ανάμεσα στα μπρόκολα και τα λάχανα, τα κρέατα, τα ψάρια, τα όσπρια, γάλατα και κάθε άλλο φαγώσιμο ή απορρυπαντικό θα μπορούν να υπάρχουν και…φάρμακα!!! έτσι ώστε η αγορά τους να είναι ελεύθερη και δεν θα υπόκειται στην αντιαναπτυξιακή συνταγή του γιατρού και την εξίσου αναχρονιστική συμβουλή του φαρμακοποιού. 

Την ασφάλειά τους θα την εξασφαλίζει η διαφημιστική εταιρεία που τα προβάλλει και στο σημείο που σήμερα (η διαφήμιση) αναφέρει "ρωτήστε το φαρμακοποιό σας" αυτό θα αντικατασταθεί με το ρωτήστε τον μπακάλη σας!!!
Αναμφίβολα αναφερόμαστε στα φάρμακα εκείνα που δεν συνταγογραφούνται για να τα πληρώνουμε εμείς.
Φυσικά και δεν μας πείθει το επιχείρημα ότι αυτό συμβαίνει "και στας Ευρώπας" γιατί εμείς ρωτάμε: Επειδή κάτι τέτοιο πέτυχε το κεφάλαιο για να αυξήσει τα κέρδη του σε άλλες χώρες είναι και σωστό; Ο καθένας κρίνει. 300 εκατ. ευρώ είναι ο τζίρος και περιλαμβάνει περίπου 800 φάρμακα που διαθέτουν με ασφάλεια τα φαρμακεία ή τα νοσοκομεία. 

Όμως παρά τη γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου ότι αυτά πρέπει να διατίθενται με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα, γιατί η διάθεσή τους από το ελεύθερο εμπόριο εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς, η κυβέρνηση αδιαφορεί άλλη μια φορά για την υγεία μας. 

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει τα κέρδη του κεφαλαίου, δεν διστάζει να εμπορευματοποιήσει ακόμα παραπέρα ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία μας, αλλά χτυπώντας και τους μικρομεσαίους φαρμακοποιούς.
Καταγγέλλουμε σαν απαράδεκτες αυτές τις μεθοδεύσεις και καλούμε ασφαλισμένους και συνταξιούχους να αγωνιστούν αποφασιστικά για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που εφαρμόζονται σε βάρος της υγείας του λαού, που εκτός από το ότι μας υποχρεώνει να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Οργάνωση και αγώνας μέσα από τα Σωματεία μας για να προστατέψουμε τη ζωή της οικογένειάς μας από τις αντιλαϊκές πολιτικές Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κεφαλαίου».  

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.



                                                          Δεν έπιασαν τόπο  οι πιέσεις.
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εμπόρους που αγνόησαν την νομοθετική διάταξη για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Καταδικάζουμε τις προσπάθειες εκφοβισμού εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων σε κάποιες πόλεις προκείμενου να διατηρηθεί η «ηρεμία των κέντρων» και να μην υπάρξουν αντιδράσεις, δηλαδή προκειμένου να τζιραρουν ανενόχλητα τα πολυκαταστήματα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομάγαζων  παρέμεινε κλειστή και αυτή την Κυριακή, τέταρτη ουσιαστικά κατά σειρά με βάση το νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
Η ΠΑΣΕΒΕ επισήμανε όπως και κάθε άλλη φορά τις προηγούμενες  ημέρες με ανακοινώσεις της και στον τοπικό Τύπο, αλλά και μοιράζοντας τις στα καταστήματα, ότι είναι ανάγκη οι μικρέμποροι να διαφυλάξουν οι ίδιοι το δικαίωμα τους στην ξεκούραση, να υπερασπιστούν μαζί με τους εργαζόμενους την Κυριακάτικη αργία.
Παραφωνία ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου που εκπροσωπώντας ακόμη μια φορά τα μεγαλεμπορικα συμφέροντα κάλεσε σε «αναγκαίο σεβασμό του νόμου» ερχόμενος ουσιαστικά σε αντιπαράθεση με την πάγια και συλλογική απόφαση του ΕΣΗ εδώ και πάνω από ένα χρόνο για μια Κυριακή ανοικτα μόνο.
Είναι ώρα οι αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι, να βγάλουν συμπεράσματα. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας ευνοεί τα μονοπώλια, τσακίζει τις εργασιακές σχέσεις, σημαίνει λουκέτα για τους αυτοαπασχολούμενους.
Συνεχίζουμε αποφασιστικά την πάλη μας για την κατάργηση του σχετικού νόμου.
Απαιτούμε με κάθε τρόπο την νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.


 Ηράκλειο 20 Ιανουαρίου 2014

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ Πάτρας: Οι εργαζόμενοι δεν δέχονται εκφοβισμούς για τη συνδικαλιστική τους δράση



Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες Σάββατο, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Ε.Β.Ε Πάτρας και του Π.Α.ΜΕ στον εισαγγελέα υπηρεσίας με αφορμή τις απειλές της εισαγγελίας Πατρών ότι θα προβεί σε συλλήψεις εμπόρων και εργαζομένων, οι οποίοι διοργανώνουν, σήμερα, απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι οι μικροί έμποροι και οι εργαζόμενοι δεν δέχονται εκφοβισμούς για τη συνδικαλιστική δράση τους.

Το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση τη σημερινή απεργία, να μην δεχτούν τις Κυριακές να είναι μακρυά από τις οικογένειές τους, και στις "Λευκές νύχτες" να τους βγαίνει η ψυχή μέχρι τα μεσάνυχτα στη δουλειά, για να βγάζουν τα κέρδη τους οι πολυεθνικές. 
Καλούν τους μικρούς εμπόρους να κλείσουν τα αυτιά στα φερέφωνα του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου και να μην ανοίξουν αύριο τα μαγαζιά τους.