Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Σωματείο Φορτηγών για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου



Το Σωματείο μας ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από μεγάλα λόγια που στρογγυλεύουν τα πράγματα, μόνο και μόνο για να ακούγονται ή να διαβάζονται “ευχάριστα” και να είναι αρεστά από τους ‘‘συναδέλφους’’ που μας έχουν αποκλείσει από τις συσκέψεις τους.

Σταθερή και αταλάντευτη επιλογή μας, είναι στήριξη των αυτοαπασχολούμενων φορτηγατζήδων γιατί και εμείς, σε αυτό το Σωματείο, είμαστε αυτοαπασχολούμενοι και όχι ιδιοκτήτες μεταφορικών εταιριών.

Μετά τις κινητοποιήσεις  ανοιχτά  κατηγορήσαμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες του κλάδου, ότι “ξεπούλησαν” τον αγώνα μας, αναστέλλοντας τις κινητοποιήσεις λειτουργώντας ως ανάχωμα της κυβέρνησης που είχε τρομοκρατηθεί από την αποφασιστικότητα μας. Δεν διστάσαμε να ονοματίσουμε αυτούς που θεωρούσαμε υπεύθυνους, δεχόμενοι ακόμα και απειλές.

Το ίδιο κάνουμε και τώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική της  και με αποφάσεις από τα πάνω προσπαθούν να σύρουν τον κλάδο σε μια αποτυχημένη και απροετοίμαστη κινητοποίηση χωρίς αιτήματα που θα συσπειρώνουν τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους.

Εμείς προειδοποιούμε και πάλι ότι οι “ηγέτες” κοιτάνε τα συμφέροντα των εταιριών τους, αφήνοντας απ’ έξω τα αιτήματα που αφορούν στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, που δεν μπορούν πια ούτε τα αναγκαία της σκληρής καθημερινότητας να βγάλουν για να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους, απόδειξη γι αυτό είναι οι εκατοντάδες ‘‘άνεργοι’’ συνάδελφοι που τα φορτηγά τους είναι αραγμένα στις άκρες του δρόμου.

Αφού εξυπηρέτησαν για χρόνια τους σχεδιασμούς των κυβέρνησεων για την παραχώρηση της δουλειάς μας στις εταιρίες, αφού εξακολουθούν να μην καταδικάζουν τον 3887, έρχονται με ‘‘απειλές’’ για απεργίες διαρκείας να προετοιμάζουν μια ακόμα άτακτη υποχώρηση, με στόχο να οδηγήσουν τον συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου σε απαξίωση και παράλληλο ξεφούσκωμα της αγανάκτησης.

Η αγωνιστικότητά τους εξαντλείται στις ανακοινώσεις με πρκλητικό τρόπο μάλιστα ζητώντας τάχα Γ. Συνελεύσεις που θα πραγματοποιησουν τα Σωματεία ανά την Ελλάδα, μέσα σε δύο μέρες. Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα πιά, αφού στέλνουν δελτίο τύπου με ημερομηνία 20 Φλεβάρη και ζητάνε Γ. Συνελεύσεις από τα Σωματεία στις 22 του ίδιου μήνα, χωρίς να αφήνουν ούτε τα στοιχειώδη χρονικά περιθώρια προετοιμασίας.

Με την συμμετοχή των τοπικών ‘‘συνδικαλιστών’’ αλλά και όλης της ‘‘κουστωδίας’’ που τους ακολουθεί, στήνουν φιέστες στις εισόδους των πόλεων για να δημιουργήσουν κλίμα ότι αυτοί αντιστέκονται αλλά δεν τους …ακολουθούν οι συνάδελφοι.

Η ευθύνη που μπορεί να έχουμε εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι είναι που δεν βγαίνουμε μπροστά να απομονώσουμε αυτές τις ‘‘ηγεσίες’’, έχουμε ευθύνη όταν αποδεχόμαστε να αποφασίζουν άλλοι γι εμάς χωρίς εμάς, έχουμε ευθύνη που επιτρέπουμε σε αυτούς, που είναι η μειοψηφία, να ‘‘παίζουν’’ παιχνίδια στις πλάτες μας και εμείς να συμμετέχουμε χωρίς αντίδραση ή να θεωρούμε ότι όλοι οι συνδικαλιστές είναι ίδιοι.

Όσο η κρίση βαθαίνει αντικειμενικά προκύπτει το ερώτημα:

Τι σωματεία, τι ομοσπονδίες, τι κίνημα πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι αυτοαπασχολούμενοι στα φορτηγά, ώστε να μπορούν να παλέψουν ενάντια στην βαρβαρότητα που ζουν; Σωματεία και Ομοσπονδίες που αποπροσανατολίζουν τους συναδέλφους και βάζουν πλάτη για να ξεφουσκώνει κάθε αντίδραση, μετά από κάθε επιβολή βάρβαρων μέτρων;   ή Σωματεία και Ομοσπονδίες, φρούρια στον αγώνα και τις διεκδικήσεις με αποφάσεις από τα μέλη του και όχι από τους ηγέτες-ιδιοκτήτες μεταφορικών εταιριών;

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλα τα κλαδικά Σωματεία αυτοαπασχολουμένων να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της δουλειάς τους στα χέρια τους και να συσπειρωθούν βάζοντας τέλος στην υπονομευτική τακτική των ηγετών-ιδιοκτητών μεταφορικών εταιριών.

Ως εδώ συνάδελφοι, ας απομονώσουμε αυτές τις ηγεσίες που ξεπουλάνε χρόνια τώρα τους αγώνες μας, ας βγούμε μπροστά για να διεκδικήσουμε, στις ενδεχόμενες αποφάσεις για κινητοποιήσεις, να μπουν τα δικά μας αιτήματα σαν βασικές διεκδικήσεις.

Απαιτούμε άμεσα:

1. Κατάργηση ή αναστολή των διατάξεων το 3887/2010 που προβλέπουν την έκδοση νέων αδειών, τι στιγμή που πάνω από 60% των φορτηγών είναι άνεργα.

2. Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το δημόσιο και τις τράπεζες. Αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

3. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Ανανέωση τώρα όλων των βιβλιαρίων ανεξάρτητα από τα χρέη.

4. Κατάργηση όλων των διοδίων.

5. Μείωση των ναύλων για τις δημόσιες μεταφορές από και προς τα νησιά.

6. Μείωση 50% των ασφαλίστρων στα εργαλεία της δουλειάς μας, αρκετά κερδίζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στην πλάτη μας.

7. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

8. Κατάργηση του ν. 4110/2013 που καταργεί το αφορολόγητο και επιβάλει φόρο 26% από το πρώτο ευρώ. Κατάργηση του 4174/2013 που επιβάλει τα εξοντωτικά πρόστιμα.

9. Κρατικοί έλεγχοι για παράνομα φορτηγά και παράνομες μεταφορές.


Κινητοποίηση αυτή την ώρα της Eπιτροπής Αγώνα Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής ΠΑΣΕΒΕ

Από το μπλόκ της Επιτρ. Αγώνα Λογιστών Ελευθέρ. Επαγγελματιών της ΠΑΣΕΒΕ

«Η επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση - ΕΕ είναι ενιαία και συντονισμένη. Απάντησή μας πρέπει να είναι η ενιαία και κοινή δράση».
Με αυτό το σύνθημα η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, συμμετέχει στην κινητοποίηση του κλάδου, που γίνεται αυτή την ώρα, στην Πλατεία Συντάγματος,  με αιτήματα την κατάργηση των νόμων 4172, 4174, 4223 καθώς και του κώδικα δεοντολογίας, αλλά και την απόσυρση των φοροληστρικών νόμων σε βάρος των ΕΒΕ.

Η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ στην ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζει: «Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των συναδέλφων ελευθέρων επαγγελματιών λογιστών, μισθωτών λογιστών, σπουδαστών και φοιτητών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 22 Φλεβάρη 2014 με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, την εκτίμηση της κατάστασης (με τους πρόσφατους εξοντωτικούς νόμους της κυβέρνησης) και την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα μας.
Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και αυτό που βγαίνει είναι η αποφασιστικότητα των λογιστών να συνεχίσουν στο δρόμο που έχουν χαράξει ως τώρα, το δρόμο του αγώνα.

 Καθημερινά γίνεται ξεκάθαρο ότι ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι ο ανυποχώρητος και σταθερός προσανατολισμός σε ένα αγώνα που αγκαλιάζει όλο τα φάσμα των λογιστών (ελευθέρων επαγγελματιών και μη), των ΕΒΕ, των σπουδαστών. Απομονώνουμε όλες εκείνες τις φωνές που εκφράζουν ή αναμασάνε λογικές επανακαθορισμού των προστίμων, που μιλάνε για διαβουλεύσεις, για διατύπωση των προστίμων με προτάσεις "μεγαλολογιστών".

Απομονώνουμε όλους αυτούς που σκόπιμα περιορίζουν την «κριτική» τους αποκλειστικά στα πρόστιμα χωρίς να κάνουν λόγο και για τις αλλαγές στη φορολογία ή στον κώδικα δεοντολογίας που είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να κλείσουμε τα λογιστικά γραφεία μας και να παραδώσουμε τα κλειδιά των γραφείων μας στους επιχειρηματικούς ομίλους που περιμένουν.
Στη σύσκεψη αυτή αποφασίσαμε ότι δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας, συμμετέχοντας πιο οργανωμένα:
Συντονίζουμε το βηματισμό μας με τις επαγγελματικές ενώσεις, τους εμπορικούς συλλόγους που είναι προσανατολισμένοι στη λογική της αντιμονοπωλιακής αντιπαράθεσης, με την αντιλαϊκή επίθεση στα δικαιώματά μας.
Κλιμακώνουμε τον αγώνα με κατά τόπους κινητοποιήσεις σε ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα.
Είμαστε σε ετοιμότητα για συλλαλητήριο τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Συνάδελφοι, δεν πάει άλλο. Είναι μονόδρομος ο οργανωμένος αγώνας μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ με όλους τους επαγγελματίες και εργαζόμενους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας εξοντώνει».

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ … ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με πρόσχημα και πάλι τους ανασφάλιστους η συγκυβέρνηση Ν.Δ. –ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του υπουργού υγείας επιβάλει το 5ευρο και στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ.
Επεκτείνεται έτσι το χαράτσι των 5€ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μετά την εφαρμογή του στην νοσοκομειακή και λίγες μέρες μετά την απόπειρα καθιέρωσης του 25ευρου για την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν καθημερινά οι περιπτώσεις ασθενών που αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια αυτά και είτε μένουν χωρίς φάρμακα, χωρίς φροντίδα, είτε λαμβάνουν ειδοποίηση για πληρωμή τους μέσω της εφορίας, είτε σέρνονται στον εισαγγελέα για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι καλούμαστε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να μπορούν ΤΑΧΑ οι ανασφάλιστοι να έχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. 

  • Οι ασφαλισμένοι αλλά και οι σημερινοί  ανασφάλιστοι έχουμε πληρώσει πανάκριβα εδώ και χρόνια από τις κρατήσεις, τις εισφορές και τους φόρους  για να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Οι ασφαλισμένοι αλλά και οι σημερινοί ανασφάλιστοι είμαστε όλοι θύματα της ίδιας πολιτικής, της άγριας φορολόγησης, της ανεργίας, των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.
Η κυβέρνηση θέλει και με αυτό το νέο χαράτσι να μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα και να καθιερώσει την λογική της ανταποδοτικότητας στο αγαθό της υγείας. Αν έχεις παίρνεις, αν όχι πεθαίνεις. Αυτό είναι το δόγμα τόσο της κυβέρνησης όσο και της Ε.Ε., τα πάντα είναι υπηρεσία και όχι αγαθό. Πουλιούνται και αγοράζονται. Γι’ αυτό όλο το σύστημα της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μετά και τις τελευταίες αλλαγές και την «μεταμόρφωσή του» σε ΠΕΔΥ, θα δουλεύει όχι για την υγεία του λαού αλλά για τον θησαυρισμό των μονοπωλιακών ομίλων στο χώρο της υγείας και της ασφάλισης.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τις ενώσεις των αυτοπασχολούμενων μαζί με τα συνδικάτα των εργαζόμενων, τους μαζικούς φορείς των γυναικών, της νεολαίας, της φτωχής αγροτιάς, των ανέργων, να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης για να μην περάσει το αντιλαϊκό αυτό μέτρο. Να αποτελέσει η κατάσταση στην Υγείας ένα ακόμα κριτήριο ψήφου των επαγγελματοβιοτεχνών  στις επερχόμενες εκλογές τόσο στα σωματεία, τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες τους, όσο και στους δήμους, τις περιφέρειες και το ευρωκοινοβούλιο.



Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ 

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ … ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ «ΦΘΗΝΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΕΥΜΑ»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση και η Ένωση των μεγαλομετόχων των ενεργοβόρων βιομηχανιών (EBIKEN) π.χ. των Χαλυβουργιών, συμφώνησαν ότι πρέπει να τελειώνουμε με το «υψηλό ενεργειακό κόστος» της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής. Γι’ αυτό, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ήδη σχετικό πακέτο ελαφρύνσεων των εγχώριων βιομηχανικών ομίλων, ύψους 150 εκ. ευρώ. Είναι γνωστό, δε, ότι η ΕΕ προωθεί την «απελευθέρωση» των τομέων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, για να μπουν περισσότεροι «παίχτες» στο κρίσιμο αυτό παραγωγικό τομέα και να κερδοσκοπήσουν.
Δίνουν φθηνό ρεύμα στους βιομήχανους επιβαρύνοντας τα λαϊκά νοικοκυριά που ήδη πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα, τη θέρμανση και το φυσικό αέριο. Μέχρι και φόρους «πράσινης ανάπτυξης» πληρώνουμε στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για να ευθυγραμμιστούμε με τα συμφέροντα που θα λυμαίνονται τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Στο όνομα της Ανταγωνιστικότητας και της Ανάπτυξης έγιναν και σχεδιάζονται και άλλες θυσίες από τον λαό: απελευθερώνονται οι απολύσεις, μειώνονται οι μισθοί, διαλύονται οι συλλογικές συμβάσεις. Δίνεται πακτωλός χρημάτων του ΟΑΕΔ ως κίνητρο στις επιχειρήσεις για την αύξηση της τζάμπα απασχόληση, φοροελαφρύνσεις και μείωση των φορολογικών συντελεστών στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ακόμα και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών εξήγγειλαν κατά 3,9%.
Καμιά από όλες αυτές τις θυσίες δεν βελτίωσε ούτε πρόκειται να βελτιώσει τη θέση του εργαζόμενου με την (επίσημη) ανεργία φτάνει το 28%, του αυτοαπασχολούμενου με τα λουκέτα να διαδέχονται το ένα το άλλο, του αγρότη που εγκαταλείπει τη γη του. Ήδη, 2,5 εκ. ελλήνων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας!
Ας σκεφτούμε:
Γιατί άραγε είναι μονόδρομος η εξαθλίωση των εργαζόμενων και η χρεοκοπία των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη και το χωριό;
Γιατί πρέπει να γίνονται ακόμα και πόλεμοι για τους ενεργειακούς δρόμους (βλ. Ουκρανία);
Γιατί όλη η βιομηχανική παραγωγή να γίνεται με γνώμονα το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες;
                Τον 21ο αιώνα, η χώρα μας είναι σε θέση να καλύψει τόσο τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών σε φθηνή ενέργεια, όσο και της βιομηχανικής παραγωγής. Αρκεί η τελευταία να μην ανήκει στα μονοπώλια και άρα να μη σχεδιάζεται με κριτήριο το κέρδος. Το δικό τους κέρδος είναι ασυμβίβαστο με την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών. Για παράδειγμα σήμερα βασικά έργα υποδομής όπως η αντισεισμική θωράκιση και η αντιπλημμυρική προστασία, οι κατασκευές έργων υποδομής και λαϊκής κατοικίας, η ναυπήγηση σύγχρονων πλοίων της ακτοπλοΐας και άλλων μεταφορικών μέσων δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους κατασκευαστικούς ομίλους, αφού δεν έχουν κέρδος, είναι όμως κατεπείγουσες κοινωνικές ανάγκες. Η χώρα μας έχει ορυκτό πλούτο, εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονες βιομηχανικές υποδομές, που στο πλαίσιο ενός ενιαίου κρατικού φορέα Χαλυβουργίας θα μπορούσε να παράγει και φθηνά και υψηλής ποιότητας υλικά. Εμπόδιο να εργαστούν όλες αυτές οι δυνάμεις για το καλό του λαού είναι τα μονοπώλια και ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, ο ίδιος δρόμος που μας έφερε μέχρι εδώ. Γι’ αυτό λέμε έξω από το μαντρί της Ε.Ε., όχι στα μονοπώλια. Να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μέσα παραγωγής. Και αυτό πρέπει να εκφραστεί και στον αγώνα και στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας.


Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ 

Καταγγελία της ΠΑΣΕΒΕ για τον αντικαπνιστικό νόμο



Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων βλάπτει σοβαρά την υγεία τονίζει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ καθώς με πρόφαση την προστασία της υγείας, αυξάνονται οι καταγγελίες αυτοαπασχολούμενων από τον κλάδο της εστίασης, από πολλές περιοχές της χώρας, για την επιβολή εξοντωτικών προστίμων, μετά από καταγγελίες, για παράβαση του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει:
«Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που έχουν ανοίξει "οι ασκοί του Αιόλου", που η κατάσταση επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, που η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, βρίσκεται αντιμέτωπη με οξύτατα προβλήματα: Μείωση του εισοδήματος. Απώλεια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Διόγκωση των χρεών. Βροχή κυβερνητικών μέτρων, που στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας, οδηγούν στην διευκόλυνση της μονοπώλησης (πχ. η "απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων"). 
 Αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των ΕΒΕ και των εργαζομένων (όπως με την εξοντωτική αύξηση της φορολογίας, του ΦΠΑ, των χαρατσιών). Παραπέρα υποβάθμιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Ένταση των διώξεων (π.χ. κατασχέσεις για χρέη). Στραγγαλισμός των δικαιωμάτων στην δημόσια παιδεία, υγεία , κοινωνική πρόνοια.
Αγνοώντας όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά όλοι οι ΕΒΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε την "πιστή εφαρμογή του νόμου", που προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις, (καφέ, εστιατόρια κλπ.), και στους θαμώνες στις οποίες σημειώνονται παραβάσεις.
Οι διακηρύξεις ότι στόχος του μέτρου της επιβολής προστίμων είναι η προστασία, ιδίως των νέων, από τις αποδεδειγμένες, επιβλαβείς για την υγεία, συνέπειες και κινδύνους του καπνίσματος, είναι υποκριτικές και προσχηματικές γιατί: 
  • Ο σχετικός νόμος δεν προβλέπει κανένα μέτρο ούτε για την πρόληψη -ιδιαίτερα για τη νεολαία- ούτε για την απεξάρτηση από τις εθιστικές ουσίες του τσιγάρου.
  • Η τεράστια υποκρισία της κυβέρνησης φαίνεται από τη γενικότερη απαξίωση τόσο της υπόθεσης της αγωγής υγείας – ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, όσο και των δημόσιων δομών υγείας και παιδείας.
  • Η κυβέρνηση, "τρέμει" μήπως και πάθει κάτι η υγεία μας από το κάπνισμα, και συγχρόνως δεν υπολογίζει καθόλου τις συνέπειες που έχει για την υγεία μας η μείωση των μισθών και η ανεργία για τους εργαζόμενους, η αναδουλειά και η φοροληστεία για τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες.
  • Δεν υπολογίζει την υγεία των ανθρώπων, όταν πετσοκόβει τις συντάξεις, όταν βάζει χαράτσι μέχρι και στα εξωτερικά ιατρεία;
  • Νοιάζεται για την υγεία του λαού, κλείνοντας δεκάδες νοσοκομεία και αφήνοντας κενές δεκάδες χιλιάδες οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία;
  • Νοιάζεται για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων, όταν αδιαφορεί που σχεδόν 3.000.000 άνθρωποι είναι ανασφάλιστοι εξαιτίας της πολιτικής της;
  • Παρακολουθεί απαθέστατα τους βιομηχάνους να προκαλούν πολλαπλασιασμούς των καρκίνων στις περιοχές που ρυπαίνουν με τα απόβλητά τους;
  • Η κυβέρνηση απαγορεύει στα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτουν την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή για τη διακοπή του καπνίσματος, αφού επιθυμεί την απεξάρτηση των ανθρώπων από τις "βλαβερές συνέπειες του καπνού";
  • Αδιαφορεί παντελώς σε ότι έχει σχέση με αυτό που λέγεται "Αγωγή Υγείας";
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής μελέτης (ΕQUIPP), στη χώρα μας υπάρχουν μόλις 50 ιατρεία διακοπής καπνίσματος, τα περισσότερα στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ολόκληροι νομοί, που οι κάτοικοι στερούνται παντελώς υπηρεσιών για τη διακοπή του καπνίσματος.
Από τις αρχές του 2011 σταμάτησαν να καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία τα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα για τη διακοπή του καπνίσματος (θεωρήθηκαν προϊόντα lifestyle), με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που αποφασίζουν να σταματήσουν το κάπνισμα - ακόμα και ασθενείς με σοβαρή χρόνια νόσο - να πρέπει να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη τους.

Κυρίως, έχει παραγκωνιστεί η εκπαίδευση του πληθυσμού, των νέων και των επαγγελματιών Υγείας, προκειμένου να δημιουργηθεί αντικαπνιστική συνείδηση.
Η αντικαπνιστική εκστρατεία της κυβέρνησης, που τόσο διαφημίστηκε απ' το υπουργείο Υγείας, κατέληξε σχεδόν αποκλειστικά σε απαγορεύσεις, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
Το κυνήγι των μικρών κυρίως επαγγελματιών, γίνεται σε περιβάλλον παντελούς έλλειψης αγωγής υγείας, που θα έπρεπε να αποτελεί κύριο συστατικό της υποτιθέμενης αντικαπνιστικής προσπάθειας.
Μίας προσπάθειας ανέφικτης, αφού κάθε νομοθετική προσπάθεια μένει κενό γράμμα χωρίς κοινωνικά μέτρα, όπως η αγωγή υγείας.

Η λήψη αποκλειστικά εισπρακτικών και κατασταλτικών μέτρων ενάντια σε επαγγελματίες και πελάτες, χωρίς καμιά άλλη πολιτική πρόληψης και μάλιστα σε περίοδο κρίσης που ο τζίρος καθημερινά πέφτει, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και αυτό το μέτρο χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για το όσο γίνεται πιο γρήγορο ξεπάστρεμα των μικρών επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης.
Η αδυναμία της προώθησης της αγωγής υγείας ως συστατικό στοιχείο της πρόληψης οδήγησε την κυβέρνηση στην ψήφιση νόμου για το κάπνισμα που προφανώς και δεν έχει κανένα αντίκρισμα για την υγεία του λαού, αλλά και αφήνει, εκτός των άλλων, μια σειρά "παραθυράκια", ευνοώντας τους μεγάλους επιχειρηματίες, τα νυχτερινά κέντρα και τα μεγάλα καταστήματα του κλάδου της εστίασης, που έχουν την δυνατότητα να προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους για καπνίζοντες.
Αυτό που απαιτείται είναι ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης και κρατικής φροντίδας, δημόσιες, δωρεάν υποδομές απεξάρτησης από το κάπνισμα, ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, σε αντιπαράθεση με την κυριαρχία των μονοπωλίων και τον εργαζόμενο λαό στην εξουσία.
Να σταματήσει αμέσως το κυνήγι και τα εξοντωτικά πρόστιμα στους μικρούς επαγγελματίες της εστίασης, που μαζί με τη συνολική φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, θα οδηγήσουν σε βίαιο κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, αφήνοντας το σύνολο του κύκλου εργασιών της εστίασης στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου».

Η Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ για το χαράτσι στα ιατρεία του ΠΕΔΥ



Τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που με πρόσχημα και πάλι τους ανασφάλιστους, με απόφαση του υπουργού Υγείας επιβάλλει το 5ευρω και στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Επεκτείνεται το χαράτσι των 5 ευρώ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μετά την εφαρμογή του στη νοσοκομειακή και λίγες μέρες μετά την απόπειρα καθιέρωσης του 25ευρω για την εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν καθημερινά οι περιπτώσεις ασθενών που αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια αυτά και είτε μένουν χωρίς φάρμακα, χωρίς φροντίδα, είτε λαμβάνουν ειδοποίηση για πληρωμή τους μέσω της εφορίας, είτε σέρνονται στον εισαγγελέα για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι καλούμαστε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να μπορούν ΤΑΧΑ οι ανασφάλιστοι να έχουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
  • Οι ασφαλισμένοι, αλλά και οι σημερινοί ανασφάλιστοι έχουμε πληρώσει πανάκριβα εδώ και χρόνια από τις κρατήσεις, τις εισφορές και τους φόρους για να υπάρχει δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Οι ασφαλισμένοι, αλλά και οι σημερινοί ανασφάλιστοι είμαστε όλοι θύματα της ίδιας πολιτικής, της άγριας φορολόγησης, της ανεργίας, των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.
Η κυβέρνηση θέλει και με αυτό το νέο χαράτσι να μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα και να καθιερώσει τη λογική της ανταποδοτικότητας στο αγαθό της Υγείας. Αν έχεις παίρνεις, αν όχι πεθαίνεις. Αυτό είναι το δόγμα τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ, τα πάντα είναι υπηρεσία και όχι αγαθό. Πουλιούνται και αγοράζονται. Γι’ αυτό όλο το σύστημα της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετά και τις τελευταίες αλλαγές και τη "μεταμόρφωσή του" σε ΠΕΔΥ, θα δουλεύει όχι για την υγεία του λαού, αλλά για το θησαυρισμό των μονοπωλιακών ομίλων στο χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης.
Καλούμε όλα τα σωματεία, τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων μαζί με τα συνδικάτα των εργαζομένων, τους μαζικούς φορείς των γυναικών, της νεολαίας, της φτωχής αγροτιάς, των ανέργων να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης για να μην περάσει το αντιλαϊκό αυτό μέτρο. Να αποτελέσει η κατάσταση στην Υγεία ένα ακόμα κριτήριο ψήφου των επαγγελματοβιοτεχνών στις επερχόμενες εκλογές τόσο στα σωματεία, τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες τους, όσο και στους δήμους, τις περιφέρειες και το Ευρωκοινοβούλιο».

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ 7/3, 13μ.μ. στην πλ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ





ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ  
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι Συναδέλφισσες,
            Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των συναδέλφων ελ. επαγγελματιών λογιστών, μισθωτών λογιστών, σπουδαστών και φοιτητών στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 22 Φλεβάρη 2014 με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, την εκτίμηση της κατάστασης (με τους πρόσφατους εξοντωτικούς νόμους της κυβέρνησης) και την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα μας.
            Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και αυτό που βγαίνει είναι η αποφασιστικότητα των λογιστών να συνεχίσουν στον δρόμο που έχουν χαράξει ως τώρα, το δρόμο του αγώνα. Καθημερινά γίνεται ξεκάθαρο ότι ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι ο ανυποχώρητος και σταθερός προσανατολισμός σε ένα αγώνα που αγκαλιάζει όλο τα φάσμα των λογιστών (ελ. επαγγελματιών και μη), των ΕΒΕ, των σπουδαστών. Απομονώνουμε όλες εκείνες τις φωνές που εκφράζουν ή αναμασάνε λογικές επανακαθορισμού των προστίμων, που μιλάνε για διαβουλεύσεις, για διατύπωση των προστίμων με προτάσεις μεγαλολογιστών. Απομονώνουμε όλους αυτούς που σκόπιμα περιορίζουν την «κριτική» τους αποκλειστικά στα πρόστιμα χωρίς να κάνουν λόγο και για τις αλλαγές στη φορολογία ή στον κώδικα δεοντολογίας που είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να κλείσουμε τα λογιστικά γραφεία μας και να παραδώσουμε τα κλειδιά των γραφείων μας στους επιχειρηματικούς ομίλους που περιμένουν.
            Στη σύσκεψη αυτή αποφασίσαμε ότι δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας, συμμετέχοντας πιο οργανωμένα:
·        Στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΒΕ στις 26/02/2014 στην Πλ. Κάνιγγος. Συντονίζουμε το βηματισμό μας με τις επαγγελματικές ενώσεις, τους εμπορικούς συλλόγους που είναι προσανατολισμένοι στη λογική της αντιμονοπωλιακής αντιπαράθεσης, με την αντιλαϊκή επίθεση στα δικαιώματά μας.
·        Κλιμακώνουμε τον αγώνα με κατά τόπους κινητοποιήσεις σε Δ.Ο.Υ σε όλη την Ελλάδα.
·        Καλούμε όλους τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές να συμμετέχουν στην μεγάλη κινητοποίηση στις 7 Μάρτη στην Πλ. Συντάγματος 13.00μμ
·        Είμαστε σε ετοιμότητα για συλλαλητήριο τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Συνάδελφοι, δεν πάει άλλο. Είναι μονόδρομος ο οργανωμένος αγώνας μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ με όλους τους επαγγελματίες και εργαζόμενους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας εξοντώνει.
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Ε.Ε. ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ

Κινητοποιήσεις Μηχανικών για το Ασφαλιστικό


Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση! Μαζικός ξεσηκωμός για να μη χάσει κανένας συνάδελφος το σπίτι του!» οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, καλούν όλους τους εργαζομένους μηχανικούς σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με αφετηρία τα γραφεία του ΕΤΑΑ (Μάρνης 22) την Πέμπτη 6 Μάρτη στις 15.00.
Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων μηχανικών γίνονται στόχος μιας ολοένα και κλιμακούμενης επίθεσης. Ενώ, λόγω της προώθησης της ανταποδοτικής λειτουργίας στην κοινωνική ασφάλιση, βασικός σταθμός της οποίας ήταν για το ΤΣΜΕΔΕ ο 3518/2006, οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών βρίσκονται ήδη σε δυσβάσταχτα ύψη και πάνω από το 50% των μηχανικών αδυνατεί να τις αποπληρώσει και δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, η κυβέρνηση προχώρα σε νέα υπέρογκη αύξησή τους που θα οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μηχανικών σε αδιέξοδο
.
 Οι άνεργοι μηχανικοί θεωρούνται de facto αυτοαπασχολούμενοι, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και ιατροφαρμακευτικά και το ταμείο όχι απλά δεν τους καλύπτει αλλά τους χρεώνει και τους οδηγεί σε συσσώρευση υπέρογκων χρεών Την ίδια ώρα, με τη δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και ανέργων μηχανικών που δεν αποπληρώνονται βεβαιώνονται στην εφορία για να εισπραχθούν ως δημόσια έσοδα με αναγκαστική εκτέλεση. Εργαζόμενοι και άνεργοι μηχανικοί κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους γιατί έχουν εκτοξευτεί οι ασφαλιστικές εισφορές.

Οι ταξικές δυνάμεις στο κάλεσμά τους καλούν όλους τους εργαζομένους σε αγωνιστικό συναγερμό. «Μαζικά, οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία μας δεν θα επιτρέψουμε κανέναν πλειστηριασμό για χρέη προς την εφορία ή προς τις τράπεζες. Με όλους τους εργαζομένους, με την πρωτοκαθεδρία των ταξικών σωματείων, σε συντονισμό με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ, υπερασπιζόμαστε την κοινωνική ασφάλιση.
Με αφετηρία την άμεση κατάργηση του ΚΕΑΟ και του νόμου για τις κατασχέσεις, την ακύρωση της βεβαίωσης των ασφαλιστικών χρεών των εργαζομένων στην εφορία, την κατάργηση της απόφασης για αυξήσεις και την άμεση δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανεξάρτητα από τα χρέη προς τα ταμεία, ξεδιπλώνουμε την αντεπίθεσή μας απέναντι στο σύνολο της αντιασφαλιστικής επίθεσης παλεύοντας για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων/υποαπασχολούμενων ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που διαλύουν τα δικαιώματά μας, μαζί με τους 3518/06, 3655/08 και των πρόσφατων ρυθμίσεων, αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια, αποδέσμευση του ταμείου από Τράπεζα Αττικής  - χρηματιστήριο - ομόλογα με πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος όλων των απωλειών»

Κλείνοντας οι ταξικές δυνάμεις τονίζουν: «Για να διασφαλίσουμε τη συνέπεια, την αποτελεσματικότητα της πάλης μας, για να πετύχουμε ακόμα και άμεσες κατακτήσεις, πρέπει να σημαδέψουμε τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική της ΕΕ-άρχουσας τάξης για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων γενικότερα και την πολιτική της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Την ίδια στιγμή ο αγώνας ενάντια στην κλιμάκωση της επίθεσης μπορεί να έχει αποτελέσματα μόνο αν δοθεί μαζί με όλα τα θύματα αυτής της πολιτικής. Γι’ αυτό και την πρωτοκαθεδρία στην οργάνωση της πάλης πρέπει να έχουν τα οργανωμένα ταξικά σωματεία που οργανώνουν μισθωτούς μηχανικούς και αντίστοιχα για τους αυτοαπασχολούμενους. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε συνέχεια, διάρκεια, αντοχή στον αγώνα μας, σύνδεση με τους υπόλοιπους εργαζομένους με τους οποίους έχουμε κοινά προβλήματα».

πηγη

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
1-3-2014

Σε εγκαίνια-φιέστα καταστήματος αλυσίδας super market στο Ηράκλειο, οι εκπρόσωποι του ντόπιου κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι περιφέρειας και δήμου, που υλοποιούν την κεντρική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-μονοπωλίων σε τοπικό επίπεδο, και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους στο κεφάλαιο. Χέρι-χέρι με την μεγαλοεργοδοσία και τους εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου πήρε ανοιχτή θέση στήριξης του κεφαλαίου, όταν εκείνο εξασφαλίζει «μόνιμες θέσεις εργασίας».

Όπως και σε άλλους κλάδους, η τάση στον κλάδο του εμπορίου και ειδικά στα super markets, είναι η παραπέρα μονοπώληση, είτε με τη μορφή εξαγορών είτε συγχωνεύσεων. Η τάση αυτή δημιουργεί μεγάλες πιέσεις στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες κάτω από τον αφόρητο ανταγωνισμό οδηγούνται στο λουκέτο. Από την άλλη, οι εξελίξεις αυτές πάντα συνοδεύονται από χειροτέρευση, χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις αυτές. Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από τέτοιες εξελίξεις, και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα.

Η άποψη αυτή που εκφράζει ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός δια στόματος του προέδρου και της ηγετικής πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ), «κλείνει το μάτι» στο κεφάλαιο, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που «εξασφαλίζουν μόνιμες θέσεις εργασίας», στήνοντας παγίδα στους εργαζόμενους να πορευτούν κάτω από ξένη σημαία: την σημαία του ταξικού τους εχθρού, την σημαία του κεφαλαίου, το οποίο ευθύνεται για την κρίση, του οποίου επιταγές είναι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται από κυβερνήσεις, κατευθύνσεις της ΕΕ, που εξειδικεύονται και εφαρμόζονται μέχρι και το επίπεδο των περιφερειών και των δήμων.

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται τα αστικά κόμματα, κι από κοντά ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός, μήπως δε θα χτιστεί πάνω στα ερείπια εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων; οι θέσεις εργασίας που διαφημίζουν πως θα φέρει, μήπως δε θα είναι παρά ελάχιστες μπροστά στο γιγάντωμα της ανεργίας; μήπως δε θα είναι με καταργημένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι μπορεί να βάλει δυο καρπούζια κάτω από μια μασχάλη: τα συμφέροντα του κεφαλαίου από τη μια και τα συμφέροντα των εργαζομένων από την άλλη. Είναι ουτοπία και ξεδιάντροπος εμπαιγμός! Τα συμφέροντα της εργατικής τάξης βρίσκονται σε ανειρήνευτη αντίθεση με αυτά των μονοπωλίων. Αυτός είναι ο ρόλος του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η ταξική ειρήνη και συνεργασία.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της ταξικής ειρήνης και συνεργασίας, στη πέμπτη φάλαγγα του εργατικού κινήματος. Προκοπή θα δουν οι εργαζόμενοι μονάχα αν παλέψουν για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τη μαζικοποίηση των ταξικών σωματείων, με την αλλαγή συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων, με κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Προκοπή θα δουν αν το εργατικό κίνημα δυναμώσει τη συμμαχία του με τα φτωχά λαϊκά στρώματα που καταπιέζονται από τα μονοπώλια, τη φτωχή αγροτιά, αυτοαπασχολούμενους, σπουδαστές και γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, για την υπεράσπιση κατακτήσεων, για να μπουν εμπόδια σε αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται και που θα εφαρμοστούν, για να μπει πλώρη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της εργατικής-λαϊκής εξουσίας.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
Ή ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ