Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Μαζική η διαδήλωση του ΠΑΜΕ στην αστυνομοκρατούμενη Αθήνα.Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης από την ΠΑΣΕΒΕ.«Μας θεωρούν διαρθρωτικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί»(ΒΙΝΤΕΟ

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 9.15 μ.μ. η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ με αφορμή τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ. Πλήθος εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και με τη μαζική τους συμμετοχή έδωσαν απάντηση στην κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους και στον εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό με την απαγόρευση των διαδηλώσεων. 

 Νωρίτερα οι διαδηλωτές είχαν φτάσει μέχρι τα Προπύλαια (Δείτε εδώ βίντεο με συνθήματα από την πορεία), όταν η Αστυνομία, εκμεταλλευόμενη μικροεπεισόδια που στήθηκαν κάποια στιγμή στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, έριξαν χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης στο σημείο που βρίσκονταν η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ. Από νωρίς, όλο το κέντρο της Αθήνας ήταν αποκλεισμένο από ισχυρές δυνάμεις καταστολής και όλοι οι δρόμοι μπλοκαρισμένοι από κλούβες της Αστυνομίας τοποθετημένες κάθετα στα οδοστρώματα.

 Μιλώντας στους συγκεντρωμένους στο τέλος της κινητοποίησης ο Γιώργος Πέρρος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τόνισε: «Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, αξιοποιώντας τις δυνάμεις καταστολής, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τους διάφορους μηχανισμούς προκειμένου να γίνουν μικροεπεισόδια, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε τη συγκέντρωση και τη διαδήλωσή του. Σε μας δεν περνάνε απαγορεύσεις. 
Μπροστά μας μια νέα μάχη, η απεργία στις 9 Απρίλη. Κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενος να συνεχίσει με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα ώστε να έχει επιτυχία η απεργία και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ». Στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Νωρίτερα από την Ομόνοια η Αλεξάνδρα Μπαλού, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι με τη σημερινή μαχητική συγκέντρωση, με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Απρίλη, με το δυνάμωμα των αγώνων και την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ απαντάμε στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει για άλλη μια φορά τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. (Διαβάστε στο συνημμένο όλη την ομιλία). 

Η Αλ. Μπαλού υπογράμμισε ότι «έρχονται για να ελέγξουν αν οι πολιτικοί εκφραστές των συμφερόντων του κεφαλαίου προχωράνε με απόλυτη προσήλωση τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς». «Τους διαμηνύουμε ότι το ΠΑΜΕ δεν είναι του χεριού τους, δεν θα κάνει βήμα πίσω από την προετοιμασία, την οργάνωση και την ανασύνταξη ενός κινήματος ικανού να βάζει εμπόδια στα σχέδιά τους, αποφασισμένου να ανοίξει τη δική του προοπτική. 

Γι' αυτό θα δείχνει τον ένοχο για τα βάσανα της εργατικής τάξης και των παιδιών της και δεν είναι άλλος από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, από την εξουσία των μονοπωλίων». Τόνισε ότι «είναι απροκάλυπτη κοροϊδία οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι με το τέλος των μνημονίων και με κάποια ανάκαμψη της οικονομίας, θα 'ρθουν καλύτερες μέρες. 

Η ΕΕ, τα επιτελεία της διαμορφώνουν νέους μηχανισμούς για να έχουν καλύτερες μέρες οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές. Το ίδιο κοροϊδεύουν και τα άλλα κόμματα που προσκυνούν την ΕΕ και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, που, ενώ δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια στον ευρωμονόδρομο και τον ΣΕΒ, υπόσχεται κι αυτός ανακούφιση του λαού, μέσα από διαπραγματεύσεις εντός αυτών των τειχών». Η διέξοδος των εργαζομένων βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, αυτής της οικονομίας, σημείωσε η Αλεξάνδρα Μπαλού, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ώρα να ανοίξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, με κριτήριο τις ανάγκες μας και αυτό θα γίνει αν κάνουμε εμείς το κουμάντο, αν έχουμε εμείς την εξουσία». 

 Στο χαιρετισμό του ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου,σημείωσε ότι «τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν όλοι αυτοί για τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στους εργαζόμενους, είναι κοροϊδία και παραπλάνηση, για τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στον ευρωμονόδρομο και τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου». 

 Οι αποφάσεις και τα μέτρα της ΕΕ έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στη χρεοκοπία και τα λουκέτα, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.. «Μας θεωρούν διαρθρωτικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Γι' αυτό μας επιβάλλουν άγρια φορολογία που δεν μπορούμε να αντέξουμε. Γι' αυτό ψήφισαν τα μέτρα για τη λεγόμενη απελευθέρωση επαγγελμάτων, που η εφαρμογή τους θα οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους, σε κλάδους, όπως στα ΤΑΞΙ, τους αρτοποιούς, τα φορτηγά, τους βιβλιοπώλες και μικρούς εκδότες, τα τεχνικά επαγγέλματα της οικοδομής έξω από τη δουλειά προς όφελος των μονοπωλίων», σημείωσε χαρακτηριστικά. πηγη

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ: Καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Απρίλη με το ΠΑΜΕ


«Όλοι στους δρόμους του αγώνα την Τετάρτη 9 Απρίλη». Με αυτό το σύνθημα η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Απρίλη με το ΠΑΜΕ.

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ στην ανακοίνωση – κάλεσμα σημειώνει:
«Συνάδελφοι,
Αυτοαπασχολούμενοι, Επαγγελματίες ,
Έμποροι, Αυτοκινητιστές, Συνταξιούχοι
Έφτιαξαν Πλεόνασμα
… με
την ένταση της φοροληστείας και των προστίμων, τα χαράτσια σε Υγεία και μικροϊδιοκτησία, την αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων λαϊκής κατανάλωσης, με την κατάργηση του αφορολόγητου, τους έκτακτους φόρους και τα τέλη, τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους οργανισμούς.
Τώρα έρχεται και η Ανάπτυξη
… με
Περαιτέρω εξοντωτική φορολογία με 26% από το πρώτο ευρώ.
Πιο γρήγορες κατασχέσεις από το Δημόσιο, ΟΑΕΕ, τράπεζες.
Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και απελευθέρωση ωραρίων ανά κλάδο.
Πλήρη παράδοση στα μονοπώλια (απελευθέρωση) ολόκληρων κλάδων, όπως της μεταφοράς (ταξί και φορτηγά), του φάρμακου, του γάλακτος, του ψωμιού, του βιβλίου, το λιανεμπόριο (περίπτερα)
Κατάργηση των φόρων του μεγάλου κεφαλαίου υπέρ τρίτων, άρα διόγκωση της τρύπας του ΟΑΕΕ, με συνέπεια τη μείωση συντάξεων.
Απολύσεις σε Δημόσιο και δήμους, νέα υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών.
Την παράδοση των λιμανιών και των δημόσιων εκτάσεων στα μεγάλα μονοπώλια.
Νέες μειώσεις σε μισθούς - μεροκάματα με την κατάργηση τριετιών και επιδομάτων των εργαζομένων, με τις μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το μεγάλο κεφάλαιο, να μας ξεπαστρέψει πιο γρήγορα!
Συνάδελφε,
Η ΠΑΣΕΒΕ σε προειδοποιεί: Δεν έχουν τελειώσει.
Με ή χωρίς μνημόνιο, τα πολυνομοσχέδια θα έρχονται το ένα μετά το άλλο.
Για κυβέρνηση, ΕΕ και τρόικα αποτελούμε "διαρθρωτικό πρόβλημα"- εμπόδιο στο δικό τους δρόμο ανάπτυξης. Η ανάπτυξή τους και το πλεόνασμα είναι βουτηγμένα στο αίμα μας.
Πρέπει να χρεοκοπήσουμε εμείς για να μαζεύεται η δουλειά και ο πλούτος στους λίγους, τα μονοπώλια και το τραπεζικό κεφάλαιο, για να ξεπεράσουν την κρίση τους.
Έτσι μόνο μπορούν να έχουν ανάπτυξη αυτοί. Μόνο με την εξόντωσή μας.
Τα προαπαιτούμενα που έθεσε η σύνοδος του ECOFIN για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, περιέχουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, στην ίδια πάντα γραμμή, μετά τις εκλογές (…).
Υπάρχει διέξοδος.
Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης.
Ο δικός τους μονόδρομος δεν μπορεί να είναι και ο δικός μας.
Υπάρχει προοπτική για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Μόνο αν αγωνιστούμε για την ανατροπή της πολιτικής που μας αφανίζει, αν σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων.
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και οι "ανεξάρτητοι" δορυφόροι τους μας έχουν καταδικάσει σε μια ζωή χωρίς μέλλον. Η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχεται άλλες συνταγές, φιλολαϊκές μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, παραπλανώντας το λαό.
Όποια πολιτική δύναμη δίνει όρκους πίστης στα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα μας.
Συνάδελφε μη σκύβεις το κεφάλι.
Κάθε αδράνεια, κάθε υπαναχώρηση, κάθε συμβιβασμός είναι σε βάρος σου.
Δεν είμαστε μόνοι μας! Μόνη λύση είναι ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού που υποφέρουν, όπως εμείς, από τα ίδια συμφέροντα. Έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική.
Να πούμε "ως εδώ"
Σε κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση και στις απαιτήσεις τους για λογαριασμό των πολυεθνικών. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οργανώνουμε την πάλη μας σε κάθε σωματείο, σε κάθε γειτονιά. Χτίζουμε κίνημα ισχυρό, για να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε.
Απαιτούμε:
Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι αυτό το ύψος εισοδήματος.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, των έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, Εκπαίδευσης, Υγείας, και στα οικιακά τιμολόγια Ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
Κατάργηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, που αφορά την κύρια και την πρώτη εξοχική κατοικία.

Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος, κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και "περαίωσης".
Μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τις μικροεπιχειρήσεις.
Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.
Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 των εξόδων. Άμεση κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει το Ταμείο από το σημερινό αδιέξοδο. Καμία μείωση των συντάξεων.

Μείωση των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το Ταμείο όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς μείωση των συντάξεων.
Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
Απαγόρευση της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας για χρέη στο Δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες, για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και βρίσκονται στην ανεργία.
Αναστολή των κατασχέσεων κάθε είδους, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων κλπ, για τους αυτοαπασχολούμενους που εξακολουθούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

Μακρόχρονη διευθέτηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, με κριτήρια το οικογενειακό εισόδημα και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.
Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας άσχετα με τα χρέη στον ΟΑΕΕ.
Δωρεάν καλό φάρμακο, κατάργηση του χαρατσιού για τα νοσοκομεία.
Όχι στη λεγόμενη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που παραδίδει ολόκληρους κλάδους της οικονομίας στο μεγάλο κεφάλαιο.
Να υπογραφούν άμεσα κλαδικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.
Να πάρουν όλοι οι άνεργοι επίδομα που να τους επιτρέπει να ζήσουν εξασφαλίζοντάς τους τα στοιχειώδη.
Καλούμε κάθε Επιτροπή Αγώνα, σωματείο, ένωση και ομοσπονδία σε όλη τη χώρα να οργανώσουν τη μαζική συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων στην κινητοποίηση την Τετάρτη 9 Απρίλη μαζί με το ΠΑΜΕ, τη ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
(ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΣΕΒΕ)
Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Ηρακλείου καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη συμπεριφορά του κ. Κουμαντάκη  στη χθεσινή Γ Σ του εμπορικού συλλόγου Ηρακλείου, που για μια ακόμη φορά έδειξε πόσο και πως υπολογίζει, πέρα από τα μέλη του ΔΣ της παράταξης του, τους εμπόρους της πόλης μας.
Ενώ σε συζήτηση επί θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που θα συζητούσαμε στην ετήσια Γ Σ και συγκεκριμένα σε θέματα όπως ασφαλιστικό (ΟΑΕΕ) και φορολογικό, συμφωνήσαμε να προτείνουμε στη συνέλευση, πέρα από  τις θέσεις του συλλόγου, 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 9/4/2014, αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης που και με το πολυνομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στην επαγγελματική μας ύπαρξη. Η πρόταση αυτή είχε χαρακτήρα συμπαράστασης  στην ήδη αποφασισμένη Πανελλαδική πανεργατική απεργία για την ίδια μέρα.  Ειπώθηκαν πολλές προτάσεις για το πώς θα φτάσουμε στην απεργία,  όπως αποκλεισμού της πόλης με αυτοκίνητα, επιτροπές που θα προτρέπουν τους συναδέλφους να συμμορφώνονται με την απόφαση του συλλόγου και άλλα τέτοια. Δηλ. συμφώνησαν με την πρόταση.                                                                                                                                                                       
Στη Γ Σ φόρεσαν το άλλο κουστούμι. Αυτό της αντίδρασης, της παραπλάνησης, της απρέπειας, της επίθεσης με τους συνήθεις χαρακτηρισμούς που εκτοξεύονται κύρια από τον πρόεδρο τους όταν τα επιχειρήματα επί συγκεκριμένων θεμάτων δεν υπάρχουν. Η πρόταση του ΔΣ έγινε ξαφνικά, “να το δούμε”, “αφού τα μεγάλα μαγαζιά θα είναι ανοικτά γιατί να κλείσουμε εμείς”, “να δούμε η κινητοποίηση να πάρει Παγκρήτιο χαρακτήρα στο επόμενο διάστημα”, “να κλείσουμε τις καφετερίες” κτλ. Ας σημειωθεί ότι οι ίδιοι, παρίσταναν τους περίσσιους επαναστάτες με τις προτάσεις τους στο ΔΣ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν αναγάγει την κολοτούμπα σε επιστήμη. Το ίδιο έγινε και με τη θέση του συλλόγου για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που το ΟΧΙ του συλλόγου έγινε ΝΑΙ στο νόμο, με το άνοιγμα των καταστημάτων την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ γιατί το είπε η κυβέρνηση, τη συμμέτοχη του ΕΣΗ στην προγραμματισμένη κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ που την τελευταία στιγμή την ακύρωσαν  και τόσα άλλα. Οι ευθύνες μπορεί να βαρύνουν περισσότερο τον πρόεδρο που με τις πρωτοβουλίες του αδειάζει την παράταξη του, αλλά είναι οι ίδιες  συνολικά αφού γίνονται με την ανοχή των συμβούλων του.
Αυτός είναι ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ σε όλο του το μεγαλείο. Σε κάθε πρόταση της ΑΣΕ, ή στο άκουσμα  σε οποιασδήποτε  μορφής κινητοποίηση βγάζουν σπυράκια. 
Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο μας εξ αιτίας  της πολιτικής της κυβέρνησης  συζητιούνται στα μεγάλα σαλόνια. Με τους άλλους φορείς της πόλης, με τους κυβερνητικούς κυρίως βουλευτές, με το Δήμο, την Περιφέρεια, τον ΟΛΗ, την αστυνομία. Οι συνάδελφοι έμποροι τα μαθαίνουν από τα ΜΜΕ που έχει καλές σχέσεις ο πρόεδρος. Όσο για τις λύσεις  αυτών των προβλημάτων, ε! αυτές πάνε στις καλένδες, αφού η δράση του συλλόγου είναι εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της ΕΣΕΕ και της ανύπαρκτης ΟΕΣΚ (ομοσπονδία εμπορ. Συλ. Κρήτης) που έχουν κατεύθυνση υπεράσπισης των μεγαλοκαταστημάτων, για να έρχονται μετά οι λεγόμενοι συνδικαλιστές να μην θέλουν να  κινητοποιούνται γιατί αυτά ακριβώς τα καταστήματα δεν  κλείνουν.  ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΕΦΟ.
Θα συμφωνήσουμε όμως ότι οι συνδικαλιστές της Εμπορικής Ενότητας είναι ΕΝΟΜΕΝΟΙ σε όλα όσα είναι δευτερεύοντα ή καθόλου ενδιαφέροντος σε σχέση με  αυτά που απασχολούν τους συναδέλφους και που είναι πολλά. Όπως για παράδειγμα η πρόταση που έγινε για δημιουργία  (απευθείας) αστικής γραμμής προκειμένου να μεταφέρονται οι πολίτες από το Γιόφυρο στην Εφορία, ή ακόμη  τη συμμέτοχη τους σε κοινά συνεργεία με την αστυνομία για την πάταξη του παραεμπορίου, με το κυνήγι και εξολόθρευση των μεταναστών μικροπωλητών, μήπως και ανέβει ο τζίρος στα μαγαζιά. ( είναι σημαντικό το έργο αφού οι κατασχέσεις σε αναπτήρες, γυαλιά ηλίου, μπρελόκ, ομπρέλες, φακών και άλλων τέτοιων αντικειμένων είναι τεράστιας σημασίας στο ξεπέρασμα της κρίσης που μαστίζει την αγορά!!!!).
Οι συνάδελφοι έμποροι έχουν ευθύνες. Αυτού του είδους τα καμώματα δεν θα γινόντουσαν αν η παρουσία τους στις Συνεδριάσεις του ΔΣ και των Γενικών Συνελεύσεων ήταν ανάλογη με τις απαιτήσεις του κλάδου. Το γήπεδο είναι όλο δικό τους και το παιχνίδι στημένο.
Η ΑΣΕ μετά και τα χθεσινά γεγονότα που αποφασίστηκε να δράσουμε, “εν ευθέτω χρόνο όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, καλεί τους μικρούς εμπόρους της πόλης μας να είναι σε επαγρύπνηση. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Να παραμερίσουμε συνδικαλιστές και παρατάξεις που στέκονται εμπόδιο στην  αντιμετώπιση και αντίδραση  στην πολιτική που εξαθλιώνει εμάς και τις οικογένειες μας.
Να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας. Δεν είμαστε μόνοι μας. Μαζί μας είναι οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι εργαζόμενοι, οι υπάλληλοι. Οι μικροί αγρότες, οι νέοι που αντιμετωπίζουν την ίδια βάρβαρη πολιτική.
Να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να καταργήσουμε στην πράξη νόμους  και παρατρεχάμενους  που υπονομεύουν συστηματικά κάθε προσπάθεια που σκοπό έχει την ανασύνταξη του κινήματος. Αυτούς  δεν τους  χρειαζόμαστε. Έχουμε αποκτήσει πείρα. Ξέρουμε τις προθέσεις τους και άρα που θέλουν να φτάσουν.
Καλούμε τους μικρούς εμπόρους, τους επαγγελματίες των άλλων κλάδων, να συμμετέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία. Αποφάσεις της ΓΣΕΕΒΕ, της ΕΣΕΕ, της ΟΕΒΕΝΗ, του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου δεν υπάρχουν. Ας κάνει ο καθένας το καθήκον του και ένα βήμα για τη χειραφέτηση του από τον συμβιβασμό και την απάθεια. Ας κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την απαλλαγή του συνδικαλιστικού μας κινήματος από τις συμβιβασμένες, υποταγμένες κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες
Στις 9 του Απρίλη να νεκρώσει το Ηράκλειο. Τέρμα ο εφησυχασμός.   Κάθε αδράνεια, κάθε υπαναχώρηση, κάθε συμβιβασμός, είναι σε βάρος μας. Μονo με κίνημα ισχυρό μπορούμε να αναχαιτίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε.
Να απαιτήσουμε :
·         Κατάργηση όλων των εξοντωτικών φόρων και χαρατσιών
·         Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
·         Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
·         Να υπογραφούν άμεσα κλαδικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.
·         Κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό
·         Δημόσια δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους.
·         Γενναία μείωση των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το Ταμείο όσο διαρκεί η κρίση
·         Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους
·         Πάγωμα των χρεών προς δημόσιο και τράπεζες και αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η κρίση
·         Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς που θέλει τα νέα παιδιά να είναι φτηνό κρέας για τους εργοδότες, με ή χωρίς προγράμματα.
·        Να πάρουν όλοι οι άνεργοι επίδομα που να τους επιτρέπει να ζήσουν, εξασφαλίζοντας τα στοιχειώδη.
·        ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ  9 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 10 πμ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ,ΜΕ ΤΑ ΜΠΛΟΚ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ, ΜΕ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΦΤΩΧΗ ΑΓΡΟΤΙΑ, ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.


                                                                                Ηράκλειο 3/4/2014

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ Β' ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
της 2ης ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 


Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ.
Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από την ιδρυτική συνδιάσκεψη διανύσαμε το δρόμο της συσπείρωσης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ σε αγωνιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.  
Υπερασπίσαμε τις πραγματικές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων, που δοκιμάζονται, από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, τις συνέπειες από την συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Ξεκαθαρίσαμε από την αρχή:
·         Κύριος αντίπαλος μας είναι: Τα μονοπώλια και η Ε.Ε.
·         Βασικοί μας σύμμαχοι είναι: Η εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η φτωχή αγροτιά και το αντιμονοπωλιακό της κίνημα.
·         Τα εργαλεία που είναι απαραίτητα: Η συσπείρωση περισσότερων αυτοαπασχολούμενων στα σωματεία, η ζωντανή λειτουργία και δράση των σωματείων, η ενεργή συμμετοχή.
Ο αγώνας κόντρα στη μοιρολατρία και το στείρο ατομισμό που μας επιβάλουν.
·         Την προοπτική: Έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση, με το λαό στην εξουσία να διαφεντεύει την τύχη του.
Με επίμονη δουλειά κάναμε βήματα σε σχέση με τους στόχους που είχαμε θέσει πριν από τέσσερα χρόνια.
Η ΠΑΣΕΒΕ πήρε μέρος σε όλους τους αγώνες. Από απεργίες και κλείσιμο καταστημάτων, μέχρι παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις. Οι δυνάμεις της πρωτοστάτησαν σε κάθε πρωτοβουλία για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, την υγεία, τα χρέη, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Πήρε μέρος σε κοινές δράσεις με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ, με στόχο την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας.
Με την δράση μας αναδείξαμε:
·         Ότι υπάρχει διέξοδος στα σημερινά αδιέξοδα που ορθώνονται μπροστά στους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Και αυτή βρίσκεται στο δρόμο της αγωνιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα.
·         Ότι υπάρχει προοπτική για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας, απαλλαγμένης από τον ζυγό των μονοπωλίων, με τα λαϊκά στρώματα στο προσκήνιο.
Η συγκρότηση και η δράση της ΠΑΣΕΒΕ δικαιώθηκε από την ζωή. Έχει σημαντική προσφορά στην ενίσχυση του αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, και μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα με το παραπέρα δυνάμωμα της.

Συνάδελφοι και συναδέλφισες,        
Η  καπιταλιστική ανάπτυξη της προηγούμενης περιόδου, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επίκεντρο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, έκανε αναπόφευκτη την οικονομική καπιταλιστική κρίση.
Αυτή η κρίση δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία. Είναι στο αίμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Αυτού του είδους η «ανάπτυξη», δημιουργεί τις συνθήκες για την μονοπώληση της οικονομίας και των εξοστρακισμό των μικροεπιχειρήσεων από την αγορά.
Οι αρνητικές εξελίξεις που βιώνουμε σήμερα, έχουν δρομολογηθεί από την συμφωνία του Μάαστριχτ, είναι κατευθύνσεις που περιέχονται στις συνθήκες που έχουν υπογράφει και συνδιαμορφωθεί από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παρουσία τόσων πολλών αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα αποτελεί «διαρθρωτικό πρόβλημα».   
Την προηγούμενη περίοδο, την περίοδο της «ανάπτυξης», όλο και κάποια ψίχουλα περίσσευαν από το μεγάλο φαγοπότι των μονοπωλίων. 
Με την οικονομική κρίση, οι αυταπάτες ότι μπορούν να συμβιώσουν μικρές επιχειρήσεις και μονοπώλια στα πλαίσια ενός δήθεν «θεμιτού» ανταγωνισμού, γκρεμίζονται και η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία.

Η πλειοψηφία των α/α βρίσκεται αντιμέτωπη με οξύτατα προβλήματα:
  • Μείωση του εισοδήματος, από την συρρίκνωση του τμήματος της αγοράς που δραστηριοποιούνται, απ’ την επέκταση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, από τις υψηλές τιμές σε πρώτες ύλες και λειτουργικά έξοδα και τη μείωση της λαϊκής κατανάλωσης.
  • Απώλεια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, περίπου των μισών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, με προοπτική την παραπέρα επιδείνωση.
  • Διόγκωση των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορεία, τράπεζες, προμηθευτές κλπ.
Σήμερα, μετά από δεκαετίες, έχουμε σαφή μείωση των α/α. Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ μειώνονται με ρυθμούς 40-50 χιλιάδες ετησίως. Χιλιάδες είναι τα λουκέτα σε κάθε γειτονιά.
Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι προσωρινές. Η οικονομική κρίση, δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στα μονοπώλια, να εδραιώσουν παραπέρα την κυριαρχία τους. Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν μπροστά τους δύσκολα χρόνια, ακόμα και αν οι δείκτες της οικονομίας βελτιωθούν.

Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
Τα αντιλαϊκά μέτρα επιβάλλονται στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας και ενισχύουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου.
Οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους είναι:
  • Διευκόλυνση της μονοπώλησης. Όλα τα μέτρα έχουν ως στόχο την ενίσχυση των τραπεζών και των μονοπωλιακών ομίλων σε στρατηγικούς τομείς. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και οι ρυθμίσεις για την «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων», τη μονοπώληση των μεταφορών, την υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, τη χωροθέτηση, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Με τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών αεροδρομίων, μαρίνων, υποδομών, ενισχύεται η δραστηριότητα των μονοπωλιακών ομιλών στον κλάδο του τουρισμού. Με τα μέτρα που προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ δημιουργείται περιβάλλον μονοπώλησης σε κλάδους που σήμερα απασχολούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.
  • Φοροληστεία  μέσω της εξοντωτικής αύξησης της φορολογίας , του ΦΠΑ και της επιβολής νέων φόρων στην μικρή ιδιοκτησία.
  • Παραπέρα υποβάθμιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, με τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης μπροστά στην διαφαινόμενη χρεοκοπία του ΟΑΕΕ,
  • Στραγγαλισμός των δικαιωμάτων στην δημόσια παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια, με την απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που εισβάλει ορμητικά σε αυτούς τους τομείς.
  • Ένταση των διώξεων, με τις απειλές για κατασχέσεις και φυλακίσεις για χρέη στον ΟΑΕΕ και την εφορία.
  • Μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την αξιοποίηση της αυξανόμενης ανεργίας.

Η ανάκαμψη που επιδιώκεται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο τη γιγάντωση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων και στηρίζεται στην πιο σκληρή εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων.
Οποιοδήποτε «μίγμα» πολιτικής ή διακυβέρνησης εφαρμοστεί, μέσα στο μαντρί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στηρίζει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στην ίδια κατεύθυνση είναι υποχρεωμένο να στοιχηθεί.
Αντιλαϊκά μέτρα θα επιβάλει, όπως και να τα βαφτίζει.
Μόνο προεκλογικές αυταπάτες μπορεί να καλλιεργήσει, μόνο στάση αναμονής χωρίς προοπτική  μπορεί να επιφέρει. Λύση στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να δώσει.

Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
Η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι καλή. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και τους αυτοκινητιστές:
·         Υπονόμευσαν την αγωνιστική προοπτική με την δήθεν διαβούλευση και τους στημένους κοινωνικούς διαλόγους, ενίσχυσαν την ηττοπάθεια.
·         Έγιναν πρόθυμοι προπαγανδιστές του «ευρωπαϊκού μονόδρομου» και έβαλαν πλάτη στις ψευδαισθήσεις  της ενίσχυσης δήθεν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
·         Ενίσχυσαν τους μηχανισμούς χειραγώγησης των συνδικαλιστών με τα κονδύλια από τα προγράμματα κατάρτισης, αντικατέστησαν την ζωντανή λειτουργία των σωματείων και των ομοσπονδιών με σεμινάρια με τις επιχορηγήσεις των ΚΕΚ.
·         Πριμοδοτούν την αποσπασματικότητα της γνώσης και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, την διαρκή πιστοποίηση και την κατάργηση του επαγγελματικού δικαιώματος.
·         Έβαλαν πλάτη για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με την ανοχή, ακόμα και την ανοιχτή στήριξη των κυβερνητικών μέτρων, στήριξαν της λεγόμενες «λευκές νύχτες» στο όνομα της «τόνωσης» του τζίρου. 
Δεν εκφράζουν τα συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών αυτοαπασχολούμενων. Μόνο ζημιά προκαλούν στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος.

Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
Η ΠΑΣΕΒΕ βασίζεται στη δράση των Σωματείων.
  • Παλεύουμε για το δυνάμωμα των σωματείων, την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών, την συσπείρωση περισσότερων αυτοαπασχολούμενων στην οργανωμένη πάλη, την ανάπτυξη της αντιμονοπωλιακής συνείδησης.
  • Επιδιώκουμε  την αναζωογόνηση των τοπικών Ενώσεων ΕΒΕ, που είναι η πιο κατάλληλη μορφή συνδικαλιστικής συσπείρωσης των αυτοαπασχολούμενων σε τοπικό επίπεδο.
  • Επιδιώκουμε την ίδρυση νέων ενώσεων αυτοαπασχολούμενων.
  • Το ποσοστό των συνδικαλισμένων είναι κάτω από 10%. Η μεγάλη μάζα των ασυνδικάλιστων βρίσκεται στο χώρο του εμπορίου. Πρώτη προτεραιότητα μας είναι η προσέγγιση αυτών που παραμένουν έξω από τα σωματεία και είναι εκατοντάδες χιλιάδες.
  • Ιδιαίτερο ζήτημα αποτελεί η συνέχεια της συνδικαλιστικής δράσης των συναδέλφων που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Τα σωματεία από τα οποία προέρχονται να πάρουν μέτρα για να μην αποκοπούν από την οργανωμένη δράση. Να μην αφήσουμε δίοδο στην αποστράτευση και την μοιρολατρία.
  • Να αντιμετωπίσουμε πιο αποφασιστικά τις προσπάθειες της ναζιστικής Χρυσής Αυγής να «βάλει πόδι» στο συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Εκατοντάδες σωματεία και αρκετές ομοσπονδίες προχωράνε σε εκλογές. Πέρα από το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουμε, είναι απαραίτητο να βρεθεί στο κέντρο της συζήτησης το ζήτημα της διεξόδου. Να δείξουμε με στοιχεία ότι η ανάπτυξη που προβάλλει η κυβερνητική πολιτική και που στηρίζουν με τον τρόπο τους τόσο η ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ αλλά και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, την λαϊκή οικογένεια.
  • Σήμερα στον ΟΑΕΕ υπάρχουν 295.000 συνταξιούχοι. Αποτελούν ζωντανό κομμάτι του κινήματος, είναι στήριγμα στους αγώνες, έχουν πολύτιμες εμπειρίες. Καθήκον μας είναι να επιμείνουμε στην κοινή δράση.

ΜΕΤΩΠΑ ΠΑΛΗΣ
Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
Τα μέτρα που εξαγγέλλονται, αλλά και αυτά που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί και θα υλοποιηθούν το 2014, θα οδηγήσουν μαζικά στο λουκέτο χιλιάδες συναδέλφους και πρέπει να αντισταθούμε.
  • Η φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ είναι ένα δυσβάστακτο βάρος, μαζί με τις διαδικασίες είσπραξης των χρεών προς το δημόσιο, είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα, πολλοί θα βρεθούν σε αδιέξοδο.
  • Τα ζητήματα της περίθαλψης είναι πιεστικά. Υπάρχει ανάγκη καταγραφής όλων των ξεχωριστών περιπτώσεων και διεκδίκηση λύσης με όρους κινήματος. 570.000 ασφαλισμένοι έχουν πρόβλημα χρεών στον ΟΑΕΕ και έχουν μείνει χωρίς περίθαλψη.
  • Με τα πρόσθετα μέτρα που πήραν, την δημιουργία του οργανισμού για την είσπραξη των οφειλών και τις αποφάσεις εξπρές για χρέη πάνω από 5.000 €, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων θα βρεθεί στο στόχαστρο με κίνδυνο κατασχέσεων και φυλακίσεων. Το θέμα καίει. Είναι έδαφος που μπορεί να πάρει περιεχόμενο, το σύνθημα μας «δεν φταις εσύ, δεν είσαι μόνος», να συσπειρώσει και ταυτόχρονα να ανοίξουν τα ζητήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ραγδαία αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Οι κατασχέσεις και της πρώτης κατοικίας ακόμα, θα έρθουν παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί του αντιθέτου.
  • Φροντίδα για τους ανέργους. Η ανεργία στο στρώμα αυξάνει ραγδαία και απαιτούνται μέτρα για την εξασφάλιση δωρεάν παροχών υγείας, πρόνοιας, ασφάλισης, παιδείας. Διεκδίκηση επιδόματος ανεργίας για όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους και για όσο παραμένουν άνεργοι.

 Η κυβερνητική στόχευση είναι διπλή. Και να μαζέψει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί, αλλά και να κάνει βήματα στη συγκέντρωση και μονοπώληση της αγοράς και να ανοίξει νέους κερδοφόρους δρόμους για το μεγάλο κεφάλαιο σε κλάδους όπως η Υγεία , η μεταφορές, ο τουρισμός κλπ.

Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
Μπροστά στις Ευρωεκλογές και τις εκλογές για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ πρέπει να αναδείξουν δυο ζητήματα:
  • Τις οδυνηρές συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους που έφερε η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιτάχυνση της μονοπώλησης, τα αντιλαϊκά μέτρα που υπηρετούσαν τους στόχους της και την οικονομική κρίση που σήμερα έρχεται να αποτελειώσει τις μικροεπιχειρήσεις. Τα «διαρθρωτικά μέτρα» που φέρνουν λουκέτα, μεροκάματα πείνας, ανεργία και δήθεν αποτελούν προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη.
  • Να αποκαλύψουμε τον ρόλο της τοπικής διοίκησης σαν μηχανισμό εφαρμογής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο των τοπικών διοικήσεων στην  κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την φορομπηχτική πολιτική, την αλλαγή των χρήσεων γης που διευκολύνουν την εγκατάσταση των πολυεθνικών ομίλων.
Η ψήφος στις εκλογές πρέπει να έχει κριτήριο, τα προβλήματα και τις αιτίες που τα δημιουργούν, το μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τις αντιλαϊκές πολιτικές που τα υπηρετούν.
Όποια πολιτική δύναμη δίνει όρκους πίστης στα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των α/α. Αντίθετα θα διογκώσει παραπέρα τα προβλήματα. Δεν υποτιμάμε τις επιδιώξεις της φασιστικής Χρυσής Αυγής, να εκμεταλλευτεί προς όφελος της τα αδιέξοδα που δημιουργεί η σημερινή δύσκολη κατάσταση, να επενδύσει πολίτικα στα πιο καθυστερημένα στρώματα, από άποψη συνείδησης.
Οι α/α μπορούν να ελπίζουν μόνο στον άλλο δρόμο ανάπτυξης.
ü  Έξω από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε.
ü  Με μονομερή διαγραφή του χρέους.
ü  Με λαϊκή ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής.
ü  Με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, που θα παίρνει υπόψη του τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τις δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και θα αξιοποιεί  τα μέσα, το εργατικό δυναμικό και τον πλούτο αυτής της χώρας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας και δράσης της ΠΑΣΕΒΕ συγκεντρώσαμε πολύτιμη πείρα. Στο κέντρο της προσοχής βρίσκεται η ανασύνταξη του κινήματος, η ισχυροποίηση του αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ενίσχυση και ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας.
Στις πλάτες μας πέφτει η ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, την μόνη ρεαλιστική διέξοδο για την λύση των προβλημάτων.
Η εδραίωση της συμμαχίας των αυτοαπασχολούμενων με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία που συνθλίβονται, είναι αποκλειστικά δικό μας μέλημα.



Οι διεκδικήσεις μας έχουν στόχο τον κύριο αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές που το στηρίζουν.
Είμαστε αισιόδοξοι γιατί ξέρουμε ότι ο αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΣΕ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ, ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΛΕΙ Η ΠΑΣΕΒΕ



ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ – ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΡΙΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΗ 6μμ 
Στην Αλικαρνασσό Πλ. Αγίου Νικολάου
Στα Δειλινά στο γηπεδάκι
Στο Ατσαλένιο στην Πλ. Συνάνη
Στο Κέντρο στο Μεϊντάνι
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΗ 10πμ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ


Την Τρίτη 1 Απρίλη έρχονται στην Αθήνα οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ για να συζητήσουν για την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους, να μονιμοποιήσουν και να πολλαπλασιάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων φέρνει νέα βάρβαρα μέτρα για τους λαούς της Ευρώπης είτε έχουν μνημόνιο είτε όχι. Το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ αποτελούν το βασικό πυλώνα της αντιλαϊκής πολιτικής για το επόμενο διάστημα.
Το γκρέμισμα των συλλογικών συμβάσεων και των μισθών στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις με πληθώρα προγραμμάτων κακοπληρωμένης απασχόλησης μικρής διάρκειας με πρόσχημα τη νεανική ανεργία, το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι ο κεντρικός πυρήνας των μέτρων σε κάθε χώρα.
Οι δυνάμεις που ακόμα και σήμερα "παραμυθιάζουν" τους λαούς για το χαρακτήρα της ΕΕ βρίσκονται κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα. Όσο μύθος είναι πως μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ άλλο τόσο ψέμα είναι πως η ΕΕ μπορεί να γίνει των λαών και ο καπιταλισμός να γίνει ανθρώπινος.

Σε αυτή τη ρότα η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο. Παρά τις όποιες αναφορές της κυβέρνησης πως ο ήδη πετσοκομμένος και νομοθετημένος κατώτερος μισθός δε θα μειωθεί παραπέρα, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της δείχνει πως ο στόχος είναι να πέσει ακόμα χαμηλότερα και να παρασύρει στην κατρακυλά αυτή τους μισθούς και τα μεροκάματα όλων των κλάδων. Είναι μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με ορίζοντα το 2017 που συνοδεύεται από άμεσα μέτρα όπως του τωρινού πολυνομοσχεδίου που πλαγιοκοπούν και μειώνουν το λαϊκό εισόδημα.

Μαζί με την κατάργηση των οικογενειακών και άλλων επιδομάτων ως αποτέλεσμα των συνεχόμενων μειώσεων των εργοδοτικών εισφορών ξεκινώντας από φέτος που κόβονται στο μισό, χτυπάνε τις τριετίες, τις υπερωρίες, τις αποζημιώσεις, μειώνουν τα επιδόματα που σχετίζονται με το κατώτερο μεροκάματο.

Βάζοντας ως πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, αξιοποιεί με διάφορους τρόπους τις στρατιές των χιλιάδων ανέργων που το εκμεταλλευτικό σύστημα βγάζει εκτός παραγωγής για να χτυπήσει τους μισθούς. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών, που προσλαμβάνονται με τον κατώτερο μισθό, η αμοιβή τους για προϋπηρεσία που ήδη έχουν θα μειωθεί στο μισό. Ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και σε προγράμματα απασχόλησης κακοπληρώνονται με μισθούς των 200 και 300 ευρώ.

Η ΓΣΕΕ μπροστά σε αυτήν την κατάσταση βγαίνει και πανηγυρίζει για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ που παγιώνει τους μισθούς εξαθλίωσης, αποσπώντας τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Αυτή η ανάπτυξη που διακηρύσσουν. Προϋποθέτει μισθούς πείνας και δουλειά για ένα ξεροκόμματο. Μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους, ανοργάνωτους. Η ανάπτυξη που οραματίζονται σημαίνει ξεζούμισμα των εργαζόμενων και των ανέργων συνολικά. Έχει ως μοναδικό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.  Αυτή είναι η ΕΕ, αυτός είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί η συγκυβέρνηση. Φιλολαϊκή διέξοδος μπορεί να δοθεί μόνο με το δυνάμωμα της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου σε κάθε χώρα.

Δε μπορεί να υπάρχει άλλο αίτημα σήμερα, πέρα από την αναπλήρωση των απολεσθέντων με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει να γίνει καθολικό αίτημα των εργαζομένων να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι για τις συλλογικές συμβάσεις.

Εδώ και τώρα επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ως βάση για νέες αυξήσεις και διαπραγμάτευσης. Να υπογραφούν παντού κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Η απεργία στις 9 του Απρίλη πρέπει να βάλει μπροστά αυτά τα αιτήματα. Η πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ και ΕΚΗ αν και έχουν πάρει απόφαση για την απεργία, στην πραγματικότητα δεν τη θέλουν, την υπονομεύουν με κάθε τρόπο, δεν κάνουν τίποτα για την οργάνωση της. Τα ταξικά σωματεία, οι επιτροπές αγώνα, οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ να πάρουν επάνω τους την υπόθεση της οργάνωσης της απεργίας.

Οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς να αντισταθούν στην παραπέρα επιδείνωση των όρων επιβίωσής τους, αυτών και των οικογενειών τους. Να πάρουν την επιτυχία της απεργίας στα χέρια τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

                                                                      




                                                              Ανακοίνωση

Η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου χαιρετίζει τους συνταξιούχους που ανέδειξαν δεύτερη δύναμη την Αγωνιστική Συσπειρωση(συσπειρώνεται στην ΠΑΣΕΒΕ) στις εκλογές του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ηρακλείου  η οποία συμμετείχε πρώτη φορά στις εκλογές και κατέκτησε τις 2 από τις 7 έδρες (ποσοστό 25%) του ΔΣ καθώς και 2 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία.
Το «ενιαίο ψηφοδέλτιο» που στηριζόταν από δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού έλαβε 209 ψήφους, ενώ η Αγωνιστική Συσπείρωση 67.

Η αποφασιστική ενίσχυση του αγωνιστικού ψηφοδελτίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγή των συσχετισμών στο σωματείο υπέρ των δυνάμεων που έχουν αγωνιστικό προσανατολισμό, που παλεύουν μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους νέους και τις γυναίκες για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια, την ΕΕ και φτωχαίνει το λαό.

Η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και η επιτροπή αγώνα συνταξιούχων ΟΑΕΕ της ΠΑΣΕΒΕ στο Ηράκλειο, καλούν τους απόμαχους της δουλειάς να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, συμμετοχής και στην απεργία της 9 Απριλίου μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους των άλλων ταμείων, για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των μονοπωλίων, που εντείνεται παραπέρα με το πολυνομοσχέδιο σκούπα
«Για την υπεράσπιση της ζωής μας, των παιδιών και των εγγονιών μας» όπως έλεγε χαρακτηριστικά και η διακήρυξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης.


                                              Ηράκλειο 31 Μαρτίου 2014

ΠΑΣΕΒΕ: Όλοι αύριο στην Ομόνοια για να ακυρωθεί στην πράξη η απαγόρευση των διαδηλώσεων


Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την απαγόρευση των αυριανών διαδηλώσεων εξέδωσε η ΠΑΣΕΒΕ. Καλεί τα Σωματεία, τις Ενώσεις και όλους τους αυτοαπασχολούμενους να καταδικάσουν την τρομοκρατία και ν’ ακυρώσουν στην πράξη την απαγόρευση συμμετέχοντας μαζικά στην αυριανή κινητοποίηση στην πλατεία Ομονοίας στις 7 μμ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ:

«Πριν από λίγο μας επιδόθηκε απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, σύμφωνα με την οποία:
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ την πραγματοποίηση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που έχουν εξαγγείλει, για αύριο σωματεία και φορείς, μεταξύ αυτών και το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, ενόψει της «Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών θεμάτων», που θα γίνει στην Αθήνα.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «απαγορεύουν, για λόγους δημόσιας ασφάλειας κάθε δημόσια συνάθροιση ή πορεία στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ για αύριο ΤΡΙΤΗ (6 π.μ.- 11 μ.μ.) ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ (6π.μ.- 3μ.μ.)».
Συμπληρώνουν επίσης ότι:
« Η πραγματοποίηση ή η απόπειρα πραγματοποίησης συνάθροισης ή πορείας … θα αντιμετωπίζεται με κάθε νόμιμο τρόπο και οι συμμετέχοντας θα διώκονται…».

ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ…
Η σύνοδος αυτή του ΕΚΟΦΙΝ θα πάρει αποφάσεις για την παραπέρα εξαθλίωση των λαών στις χώρες της ΕΕ είτε έχουν μνημόνιο, είτε όχι. Οι αποφάσεις τους θα φέρουν περισσότερα λουκέτα και εξαθλίωση.Αυτή είναι η ΕΕ. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και πάει χέρι - χέρι με την τρομοκρατία και την καταστολή. Καμία ψευδαίσθηση ότι παλεύουν, για τα δικά μας συμφέροντα. Καμία αναμονή. Κανένας δισταγμός. ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ!

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τα Σωματεία, τις Ενώσεις και όλους τους αυτοαπασχολούμενους να καταδικάσουν την τρομοκρατία και ν’ ακυρώσουν στην πράξη την απαγόρευση.
Οργανώνουμε μαζική αγωνιστική απάντηση στην καταστολή ΚΥΒΕΡNΗΣΗΣ - ΕΕ, που θέλουν με κάθε τρόπο να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου.
ΟΛΟΙ αύριο 1 ΑΠΡΙΛΗ 2014 στην πλ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ στις 7 μ.μ.
Να μη λείψει κανείς!